Literair jaaroverzicht, de 71 (+1) beste boeken van 2014 & David Mitchell

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Een literair jaaroverzicht, de lijst met beste boeken van 2014 volgens de redacteuren en medewerkers van NRC Boeken en een interview met David Mitchell.

Jaaroverzicht: 2014, het jaar van het nieuwe begin

Dode dichters, desintegrerende uitgeverijen, failliete winkels – maar toch: er gebeurt iets in de letteren. Iets opwindends.
Door Arjen Fortuin. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel

Ongevraagde adviezen: 71 boeken van het jaar (+1)

Zoveel recensenten zoveel meningen, en dat maal drie. Hoewel… ex-soldaat Phil Klay, ‘moreel baken’ Ian McEwan, humorist Kees ’t Hart en Roger Martin du Gard vielen meer critici op. (En er is een verstekeling.)
Door alle redacteuren en medewerkers van NRC Boeken. U bent abonnee? Lees hier alle boekentips.

Interview: Als je niet veroudert, heb je een eenzaam leven

Onlangs verscheen de zesde, caleidoscopische roman van de Britse schrijver David Mitchell. Deels fantasy, over de optie van onsterfelijkheid. Het is een autobiografischer boek dan hij zelf dacht. ‘Mijn Irak is de roman waaraan ik werk.’
Door Ellen de Bruin. U bent abonnee? Lees hier het hele interview.

Die ‘ouwe zeur’ schittert als sociaal personage

In de nasleep van Orkaan Sandy scheiden en sterven mensen. Maar wat er écht toe doet speelt zich af in het hoofd van Frank, Richard Fords ‘Everyman’, die ook in het vierde deel van diens Bascombe-saga opduikt.
Door Jan Donkers. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie.

Alles, alles zou poëzie moeten zijn

Geen warmer pleidooi voor romantische poëzie in leven en samenleving dan dat van Friedrich Schlegel. Geen invloedrijker literair tijdschrift dan zijn Athenaeum.
Door Arnold Heumakers. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel.

Flavische keizers: één stuk, drie bedrijven

Na de dood van Nero werd het Romeinse rijk geregeerd door drie keizers uit het Flavische huis. Hun successen en wreedheden worden door historicus Van Hooff genuanceerd en ontdaan van morele oordelen.
Door Pieter Steinz. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie.