Jij bent de nieuwe belofte van het Aldi-imperium

Foto ANP

Functie: Ondernemend toptalent
Bedrijf: Aldi Zaandam BV
Wat opvalt aan de vacature: Dat er zoiets bestaat als beschikken over ‘Aldi-genen’

Wat doe je dan eigenlijk?

Behalve dat je een ondernemend toptalent moet zijn, blijven de inhoud en de naam van de functie een klein mysterie. Een telefoontje met Rutger Mulder, directeur van Aldi Zaandam, biedt helderheid: het is een startersfunctie met als doel snel door te stromen naar het hoger management van Aldi. Dat doe je als ‘trainee at the job’, de kweekvijver voor managementfuncties bij één van de negen regionale hoofdkantoren en distributiecentra in Nederland.

Wat doe jij? Je werkt eerst een maand of zes in de winkel als medewerker en leidinggevende. Mulder:

“Eerst met je laarzen in de modder, achter de kassa. Anders heb je geen idee wat in die winkels gebeurt en wat de mensen op de werkvloer willen. Die ervaring heb je nodig om een succesvolle leidinggevende te worden.”

Daarna word je binnen een jaar, als je goed functioneert, filiaalleider. Dan beginnen de echte ondernemende talenten - jij dus - aan een opleiding tot districtmanager. Als districtmanager heb je soms wel vijfenzeventig man onder je en sta je aan het hoofd van een aantal filialen. Je bent verantwoordelijk voor personeelsbeleid en omzet tot werving en winkelinrichting. Hoe je dat allemaal doet, kun je grotendeels zelf bepalen. Maar, om daar te komen moet je wel bewijzen dat je tot de “toplaag” behoort, zegt Mulder. Op termijn krijg je ook kansen voor een managementfunctie bij een hoofdkantoor.

Waarom zoeken ze iemand?

Aldi heeft graag “nieuwe mensen in de pijplijn om op te leiden”. Het bedrijf groeit, en hoe meer filialen, hoe meer districten. En hoe meer districten - juist - hoe meer districtleiders.

Wat voor collega moet je zijn?

Het is fijn als je met veel verschillende typen mensen kan communiceren, want daar bestaat een groot deel van je functie uit. Humor en enige prestatiedrang worden gewaardeerd. En stressbestendigheid ook. Want als je je trainingstraject succesvol hebt doorlopen, ben je na een paar jaar eindverantwoordelijk voor grote omzetten.

Wat verdient dat?

Precieze bedragen wil Mulder niet noemen. Je krijgt wel een auto van de zaak, die je ook privé mag gebruiken.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Als je binnen een jaar wil doorgroeien naar een verantwoordelijke functie, leiderschapskwaliteiten hebt en houdt van problemen oplossen dan raadt Mulder je zeker aan om te solliciteren. Maar, zegt Mulder:

“Als je een van negen-tot-vijf-instelling hebt, wil je dan alsjeblieft wegblijven? En ook niet bellen of mailen. Je moet altijd stand-by staan, want onze winkels zijn ook op zaterdag en zondag open.”

En als je afknapt op het in de winkel werken, moet je volgens Mulder lekker ergens anders heengaan.

    • Sophie Frankenmolen