Jack Ma en Wang Jianlin vechten om de eerste plaats in China

Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is eenzaam aan de top. Maar niet in China, schrijft The Wall Street Journal, daar vechten Jack Ma en Wang Jianlin om de eerste plek als rijkste van het land.

Beide mannen profiteerden dit jaar van een lucratieve beursgang. Jack Ma zag zijn waarde stijgen tot 24,2 miljard dollar door ‘s werelds grootste IPO: Alibaba haalde daar 21,8 miljard dollar op. Ma kwam daardoor net iets boven Wang uit. De topman van Dalian Wanda wordt namelijk gewaardeerd op 23,4 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant is de strijd tussen de twee mannen niet alleen om de titel van rijkste Chinese zakenman. Beide - net als de meeste ondernemers in China - breiden hun bedrijven zowel horizontaal als verticaal uit. Dat zorgt ervoor dat Ma en Wang elkaar binnenkort zullen aantreffen in hun vaarwater.

Geen salarisverhoging voor leidinggevenden Samsung

Samsung heeft besloten de salarissen van de toplaag van het bedrijf komend jaar te bevriezen, meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Deze beslissing lijkt ingegeven te zijn door slechte resultaten van het techbedrijf. De grootste smartphonefabrikant ter wereld zag zijn marktaandeel in het derde kwartaal van dit jaar kelderen met 7,7 procent (naar 24,4 procent van de wereldmarkt).

Zo’n tweeduizend leidinggevenden zullen door de maatregel getroffen worden. Prestatiebeloningen zullen echter blijven bestaan. Volgens Samsung moeten deze werknemers zo “gemotiveerd worden” om het initiatief te nemen om zich door de “moeilijke omstandigheden” heen te slaan. Dit is overigens niet de eerste kostenbesparende maatregel die Samsung instelt, eerder dit jaar besloot het onder andere dat leidinggevenden die minder dan 10 uur vliegen voortaan economy class moesten reizen.

Gemodificeerde maïs is welkom in China

China zou de import van genetisch gemodificeerde maïs goedgekeurd hebben, die het al een jaar lang aan de grens tegenhoudt. Dat meldt China Daily.

Volgens de Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack, zouden zijn Chinese collega’s ook de import van gemodificeerde sojabonen van DuPont Pioneer en het Duitse Bayer CropScience AG goedgekeurd hebben.

De maïs van Syngenta AG is inzet van een Amerikaanse rechtszaak van boeren tegen het Zwitserse chemiebedrijf. Zij zeggen misleid te zijn over het door Syntegna voorgestelde tijdschema in China. Door de blokkade van het vasteland konden de boeren hun gemodificeerde maïs niet afzetten in het land. Syntegna laat weten blij te zijn met de beslissing van Beijing omdat de import ervoor zorgt dat het nu schadevergoedingen kan betalen aan deze boze boeren.

    • Hans Klis