Instagram verwijdert nepgebruikers en Justin Bieber valt van zijn troon

Justin Bieber komt niet ongeschonden uit de opruimactie van Instagram. Na 3,5 miljoen volgers te zijn kwijtgeraakt, is hij niet langer de grootste Instagrammer.
Justin Bieber komt niet ongeschonden uit de opruimactie van Instagram. Na 3,5 miljoen volgers te zijn kwijtgeraakt, is hij niet langer de grootste Instagrammer. Foto EPA / Alejandro Bolivar

Een grote schoonmaak van Instagram is het sociale medium niet in dank afgenomen. Door rigoureus met de stofkam door de gebruikerslijst te gaan, zijn sommige Instagrammers namelijk het merendeel van hun volgers kwijt. Zo verloor Justin Bieber ruim 3,5 miljoen volgers, waardoor hij niet langer de prominentste Instagrammer is.

De Canadese zanger wordt nu voorbijgestreefd door Kim Kardashian en Beyoncé, zo blijkt uit een lijst van een Amerikaanse websitebouwer. Een gebruiker genaamd ‘chiragchirag78’ had na de grote schoonmaak nog maar 8 volgers over, terwijl dat er eerder nog bijna 3,7 miljoen waren.

Voor de rapper Ma$e was de nederlaag zelfs zo groot dat hij besloot zijn profiel te verwijderen. Ma$e - die in Nederland enige bekendheid kreeg met het nummer Mo Money, Mo Problems – had eerst nog 1,6 miljoen volgers. Toen de nepprofielen werden verwijderd, waren daar nog maar 100.000 van over. Ook Puff Daddy en Selena Gomez verloren meer dan een miljoen volgers.

Echt prominent, of vooral gekochte volgers?

Waarom sommige Instagram-gebruikers zoveel volgers kwijt zijn, maakte het sociale medium voor foto’s niet bekend. Volgens The Verge lijkt het er op dat de grootste verliezers het merendeel van hun volgers heeft gekocht, om extra belangrijk te lijken. Via verschillende wegen is het namelijk mogelijk tegen betaling nepvolgers te krijgen. Veel Instagrammers kunnen zo’n ‘ontmaskering’ moeilijk verkroppen:

Twitter avatar carneymichael Michael Carney I lost 10 million Instagram followers. This is so embarrassing.
Twitter avatar DaniellePeazer Danielle Peazer So Instagram are dealing with the issue of spam accounts by deleting them - this does NOTHING for my confidence, Ive lost 100k followers! 😑👎
Twitter avatar nickbayside Nick Ghanbarian Both of my Instagram posts today have me giving the finger because I’m angry that I went from 12.2 to 11.7 followers. IM MAD AS HELL