Hoe rook je de laatste aandeelhouder uit?

Ziggo vertrekt vandaag van de beurs. Nu moet Liberty Global nog zien te regelen dat het echt alle aandelen krijgt.

De inmiddels vertrokken Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen (R) tijdens de beursgang van het bedrijf in maart 2012. Foto ANP

„Wij willen hét media- en entertainmentbedrijf van Nederland worden”, zei topman Bernard Dijkhuizen bij de Ziggo-beursgang in 2012. Lang heeft de aanwezigheid op het Damrak niet geduurd. Liberty Global (het moederbedrijf van UPC) neemt het kabelbedrijf namelijk over voor zo'n 10 miljard euro en vandaag is de laatste handelsdag.

Veel valt er overigens niet te handelen want de Amerikanen hebben inmiddels 98,5 procent van de aandelen in bezit. Maar dat is niet alles en dus worden de resterende aandeelhouders nu ‘uitgerookt’.

1 Uitroken?

Ja uitroken, oftewel squeeze out in het Engels. De gang van zaken is bijna altijd hetzelfde. Zodra een aandeelhouder 30 procent van de aandelen in handen heeft is die wettelijk verplicht om een bod op de rest uit te brengen. Vervolgens gaan aandeelhouders – beleggersvereniging VEB voorop – morrelen dat het bod te laag is. (Liberty Global deed overigens al een bod toen het bijna 30 procent had)

Na wat onderhandelingen volgt dan een bod dat wél wordt geaccepteerd. Door bijna iedereen dan. Er zijn vrijwel altijd aandeelhouders die dan nóg niet thuis geven. En daarvoor is een wettelijke oplossing. Zodra een bedrijf 95 procent van de aandelen in handen heeft kan die de dwarse aandeelhouders via een zaak bij de Ondernemingskamer dwingen de rest te verkopen.

2 Gebeurt het vaak?

Advocaat Tom Salemink van Lemstra Van der Korst promoveerde op de uitkoop van minderheidsaandeelhouders. Hij zegt dat er van 2008 tot 2013 in Nederland ongeveer 50 uitkoopzaken waren. Bijvoorbeeld rondom de aandelen van uitgeefconcern Wegener, printerfabriek Océ, apotheekketen Mediq en Douwe Egberts.

Het zijn niet allemaal grote beursgenoteerde bedrijven. Uitkoop gebeurt ook bij kleine vennootschappen (zoals Begraafplaats Vredenhof).

3 Hoeveel geld krijgen de uitgerookten?

Dat bepaalt de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. „Als het voorafgaand bod van het bedrijf door andere aandeelhouders op grote schaal is aanvaard dan zie je vaak dat de Ondernemingskamer de biedprijs als uitkoopprijs overneemt”, zegt advocaat Salemink. In het geval van Ziggo heeft Liberty Global de Ondernemingskamer twee weken geleden gevraagd om de prijs van de resterende aandelen (1,5 procent) op 39,78 te zetten. Dat is flink hoger dan de 35,64 euro uit juni of de 34,35 van daarvoor.

4 Wat als de aandeelhouders niet meewerken?

Als de Ondernemingskamer constateert dat een overnemende partij inderdaad 95 procent van de aandelen heeft, wordt de prijs voor de resterende aandeelhouders bepaald. Zij moeten hun aandelen verkopen en worden als het ware onteigend.

Volgens Salemink komt het geregeld voor dat die onteigende aandeelhouders zich om uiteenlopende redenen niet melden. Voor die gevallen is er de consignatiekas van het ministerie van Financiën waarin bedrijven als Liberty Global het geld moeten storten. „Aandeelhouders hebben 20 jaar de tijd om zich te melden en alsnog hun geld te krijgen.”

Zo ligt er al jaren 340.966 euro te wachten op onbekende aandeelhouders van containerbedrijf P&O Nedloyd en 261.785 euro op die van Stork. En op voor A.C.W. De Beerr ligt nog 9.936,87 euro klaar vanwege de uitkoopregeling rond apotheker Mediq.

5 Wat gebeurt er vandaag op het Damrak rond Ziggo?

Niets. Een beursgang begint met een gongceremonie, afscheid is in stilte.

    • Camil Driessen