Hoe Instagram ik mijn kerstdiner

Niks mis met culinaire hoogstandjes, maar uiteindelijk moet je kerstdiner er vooral lekker úitzien. Bekende foodbloggers geven tips.

Foto van de Instagramaccounts van Kyonne

1. Licht: altijd overdag fotograferen

Met de romantische kaarsen en een zacht gedimd licht is de kersttafel een ramp om te fotograferen. De ideale foto maak je in daglicht. Ellen van Duijn van foodblog madebyEllen.com (1.6K volgers) : „Ik fotografeer het liefst buiten. Maar in de winter kun je ook een tafel aan het raam schuiven.” Je kunt ook een ministudio nabouwen, tipt Simone van den Berg van Simone’s Kitchen (1.9K volgers). „Koop wit piepschuim en van die goedkope ledlampjes. Dan valt het licht eerst op dat piepschuim, daarna pas op het eten en wordt je licht zachter.” Maar heb je geen zin in al te veel gedoe, kun je het best je gerecht in de keuken met fel licht fotograferen. Wees niet bang dat je eten er ongezellig uitziet door het licht: met wat filters maak je het vanzelf weer knus. En wil je toch per se een kaars op de foto: kan best, maar laat het licht aan. En let op je eigen schaduw - ga een stap opzij.

2. Perspectief : van boven, niet te dichtbij

Het makkelijkste is om boven je bord te hangen. Dan heb je zo min mogelijk last van achtergrond - zoals opa in zijn kersttrui - en focus je op datgene wat telt: het eten. Foodblogger Yvette van Boven (6.4K volgers): „Ik fotografeer ook wel eens schuin van boven, dan pak ik een klein beetje achtergrond mee. Maar zorg er wel voor dat alle rotzooi er niet opstaat, zoals potjes op het aanrecht. Dat maakt een foto armoedig.” Francesca van Berk, blogger op Francesca kookt (2.7K volgers): „Ga niet te dicht op het bord zitten, houd een normale afstand. Dus niet je camera op het spruitje gaan leggen, dat staat niet natuurlijk.” En mocht je diepte in je foto willen aanbrengen, doe dat dan in een ‘S-Vorm’, zegt Kyonne Leyser, van Keynotes (1.2K volgers): „Als je goed oplet zie je bij veel foodfotografie een S-vorm. Iets links plaats je je gerecht, dan rechts een attribuut (waterglas), dan weer links een ander attribuut (wijnglas). Dat kijkt prettig.” En denk aan een originele ondergrond. Je kunt je bord ook op een tegel of op je houten vloer leggen.

3. Compositie op het bord: niet te veel erop proppen

Belangrijkste tip: zorg dat je alles kunt herkennen op het bord. Dus geen brei van ondefinieerbaar eten. Yvette van Boven: „Saus of bruin vlees kan er al snel uitzien als kots, zeker zoiets als een stoofpotje.” Ziet het er niet lekker uit, draai het bord, en kijk of het licht dan anders valt. „Als je niets van compositie weet, kun je het best het eten op het bord centraal in het midden leggen.” Gebruik geen diep servies, dan geeft het licht een spiegeling in de rand. De grootte van het bord is ook belangrijk. Ellen van Duijn: „Ik gebruik altijd een klein boterhambordje. Anders heb je een heel groot bord eten.” Zij houdt het vervolgens rustig. „Liever een kip in z’n eentje, dan de kip met rijst, saus en groente.” En denk aan de details. Pauline Weuring van Uitpaulineskeuken.nl (15.5K volgers): „Heb je een couscousschotel die er saai uitziet, strooi er dan wat verse kruiden over. Of stop een takje munt in een glas water. Dan ziet het er op de foto meteen al een stuk lekkerder uit.”

4. Hou kleurgebruik in de gaten: gebruik contrastkleuren

Die ribbelige groene grassprietjes die je bij de slager tussen de schalen vlees ziet? Dat is natuurlijk expres, zodat het rood van het vlees beter uitkomt. Denk ook zo na over de foto. Yvette van Boven: „Ik denk in contrastkleuren. Bij een stuk bruin vlees zorg ik voor witte puree of knolselderij. Op een blauw bord staat een roze toetje weer prachtig.” Een van de weinige regels die ze hanteert: „Doe nooit iets van dezelfde kleur op hetzelfde bord.” Ellen van Duijn: „Toen ik begon, maakte ik vaak kleurrijke borden, maar nu houd ik het steeds meer natural. Dat houdt je feed ook mooi rustig.”

5. Liefst geen filters, hou het eenvoudig

De meeste foodbloggers gebruiken instagram helemaal niet als fototoestel. Ze maken de foto met een normale camera, en uploaden die via Instagram. Of gebruiken de gewone smartphonecamera. En ook de app VSCO cam is populair, daar kun je veel preciezer per foto beeld opmaken. Monique van Loon, eigenaar van foodblog Culy (8.1K volgers): „Ik heb laatst voor mijn blog de nieuwe Instagramfilters getest op eten. ‘Ludwig’ is het enige nieuwe filter dat voor eten goed is, want het haalt kleuren op. Maar als je daar weer tomatensoep mee fotografeert, zal het op een bloedbad lijken. ‘Valencia’ kan ook werken met eten, die is heel licht.” Het liefst gebruiken de bloggers geen filters. Francesca van Berk: „Filters halen de oorspronkelijke kleuren van eten weg, en dat is zonde. Maar je kunt je foto’s wel scherper maken en helderder.”

6. Kies je eten met zorg: geen hompen vlees

Bruine bonen op de foto, daar wordt niemand vrolijk van. Al kun je een hoop goedmaken door de manier van fotograferen en de servieskeus. Francesca van Berk: „Serveer soep niet in een kom maar op een bord, dan een servetje, met nog een bord, en dan een toefje crème fraîche en kruiden.” Yvette van Boven: „Vlees wordt heel gauw een homp, een stuk groot dier. Dan moet je echt zorgen dat je groente mooi valt.” Toetjes zijn wel een dankbaar onderwerp. „Tiramisu heeft bijvoorbeeld laagjes. Bedenk bij alles: wat is het mooiste aan het gerecht, het meest fotogenieke, en focus je daarop.” En lijkt het niet best, grijp naar de olijfolie. Kyonne Leyser: „Dat zorgt net even voor een gezonde glans, en het eten blijft er lekker door.”

7. En schiet een beetje op

De meeste foodbloggers doen er niet langer dan een minuut over, zeker als het even snel voor Instagram is. Schiet de foto, bekijk ’m snel op je schermpje, en ga door. Je hoeft ’m natuurlijk niet op dat moment te posten – het is juist leuk als je het iets later doet. Dan is er ook tijd om na te denken over de teksten. Pauline Weuring: „Gebruik je eigen hashtag voor de herkenbaarheid. Ik gebruik nu telkens #xmasiscomingtotown. En vertel vooral wat er op je bord ligt.” Ook Monique van Loon zet dat erbij: „Als je alleen ‘YUM!’ erbij zet, krijg je vragen van ‘wat is het?’, logisch ook eigenlijk.” Ze is geen hashtagfan, maar probeert er altijd iets grappigs bij te zetten. „En tag de mensen die bij je aan tafel zaten, dan hebben zij ook een grappig aandenken.”

En, het allerbelangrijkste: „Maak die lens schoon”, tipt Kyonne Leyser. „Zo simpel, maar heel vaak vergeten.”

    • Charlotte van ’t Wout