Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Geen satellietbeelden van neerschieten MH17’

De rampplek van de MH17.
De rampplek van de MH17. Foto ANP / Pierre Crom

Satellietbeelden waarop te zien is hoe op 17 juli met een raket vlucht MH17 boven de Oekraïne uit de lucht werd geschoten bestaan niet.

Dit zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie en coördinator van het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp, morgen in een interview met NRC Weekend. Volgens Westerbeke is er sprake van “een misverstand” in deze.

“Er zijn geen satellietbeelden in de zin van een filmpje waarop je een raket de lucht in ziet gaan. Er ligt geen conclusive evidence bij inlichtingendiensten met hét antwoord op alle vragen.”

Kerry: ik zag de lancering

Drie dagen na het neerstorten van vlucht MH17 verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met Fox News “zeker te weten” de lancering te hebben gezien van een SA-11 (Boek-raket). Nederlandse onderzoekers in deze zaak lieten tot nu toe steeds weten te wachten op satellietbeelden die ze tot nu toe niet kregen omdat inlichtingendiensten hun informatie zouden afschermen. Sommige landen hebben “enige aarzeling” om satellietbeelden beschikbaar te stellen, zei voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid eerder deze maand tegen NRC.

Tientallen getuigen ondervraagd

Westerbeke zegt dat agenten van het Joint Investigation Team – waarin Oekraïne, Australië, Maleisië, België en Nederland samenwerken op zoek naar de daders - inmiddels “al tientallen (oog)getuigen hebben ondervraagd”. Er is een speciaal getuigenbeschermingsprogramma om te kunnen waarborgen dat mensen veilig een verklaring kunnen afleggen in het strafrechtelijk onderzoek. “Getuigen zijn heel belangrijk voor het onderzoek”, zegt Westerbeke.

Alle nabestaanden van de slachtoffers van het neerstorten van MH17 krijgen van Westerbeke een brief waarin wordt gereageerd op de “kritische en ongeduldige reacties in de media.”

Lees morgen in NRC Weekend het volledige interview met Fred Westerbeke.