Geen belang Gazprom in olie- en gaswinning Nederlandse Noordzee

Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee.
Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordzee. ANP / Jerry Lampen

Gazprom krijgt geen belang in de olie- en gaswinning op de Nederlandse Noordzee. Dat komt door het afblazen van een miljardentransactie tussen het Russische gasconcern en het Duitse energie- en chemiebedrijf BASF. Oorzaak zijn de politieke spanningen tussen Rusland en de Europese Unie.

De deal was zo goed als rond, maar gisteren maakte BASF bekend dat een uitruil van bezittingen met Gazprom niet doorgaat als gevolg van „het momenteel moeilijke politieke klimaat”. Daardoor wordt Gazprom niet, zoals gepland, voor 50 procent eigenaar van het Nederlandse olie- en gasbedrijf Wintershall Noordzee in Rijswijk. Ook zou Gazprom de controle krijgen over de tot nu toe gezamenlijk uitgevoerde Europese handel in, en opslag van, aardgas. In ruil zou BASF aandelen in de gasvelden in West-Siberië krijgen.

Met de helft van de aandelen van Wintershall Noordzee zou Gazprom een aanzienlijk belang hebben gehad in de Nederlandse winning van olie en gas. Wintershall is een van de grotere binnenlandse olie- en gasproducenten. In 2013 was het bedrijf (mede)verantwoordelijk voor bijna een vijfde (17 procent) van de totale aardgasproductie uit de Nederlandse Noordzee. In totaal verkocht Wintershall Noordzee (omzet 2013: 219 miljoen euro, winst 64 miljoen euro) in 2013 0,9 miljard kubieke meter gas en 0,4 miljoen vaten olie.

Wintershall Noordzee is mede-eigenaar van een derde van de winningsvergunningen voor olie en gas in het Nederlandse deel van de Noordzee (34 van de 107 vergunningen) en meer dan 20 vergunningen in het Britse deel. Gazprom zou mede-eigenaar zijn geworden van 23 productieplatforms, een netwerk aan pijpleidingen, een controlecentrum in Den Helder en het hoofdkantoor van Wintershall Noordzee in Rijswijk.

Vorig jaar verwierf Gazprom wel alle aandelen van Duitse energiebedrijf Wingas. Dat bedrijf heeft een langdurig leveringscontract met energiebedrijven Eneco en Nuon. Wingas leverde dit jaar in Nederland zo’n 1,5 miljard kuub gas. Ook heeft Gazprom nog een aandeel van 41 procent in de gasopslag Bergermeer, tussen Bergen en Alkmaar.

In een verklaring zei BASF het niet doorgaan van de deal te „betreuren”. De samenwerking met Gazprom in de andere, bestaande joint ventures gaat wel door.

Lees ook: Nederland helpt Gazprom aan miljarden euro’s belastingvoordeel