The Angels’ Share

NPO 2, 00.15-01.51u.

(Ken Loach, 2012). Als kruimeldief Robbie vader wordt, wil hij zijn leven beteren, maar zijn nieuwe schoonpa, een maffiose nachtclubhouder, en zijn hardhandige schoonbroers houden hem op afstand. Tot hij opzichter Harry ontmoet bij het uitdienen van 300 uur taakstraf: een vaderfiguur die hem vertrouwen geeft én de geneugten van goede whisky leert. Robbie heeft er een neus voor, en belandt in de wereld van chique whiskyproeverijen en oude stokerijen in de Hooglanden, gedomineerd door Engelse snobs, Arabische oliesjeiks en Russische oligarchen. Dus wie misgunt een kleine krabbelaar een paar flesjes uit een uniek vat whisky van een miljoen euro? In zo’n vat verdampt altijd een deel – het ‘aandeel der engelen’ dat Loach’ film zijn titel geeft. The Angels’ Share lijkt een beetje op Loach’ Looking for Eric: verloren ziel vindt mentor en groep, en herwint door hen zijn zelfvertrouwen, familie en toekomst. Dankzij het vrolijk script vol soepele dialogen van Paul Laverty en een sterke cast levert Loach op 76-jarige leeftijd een hartverwarmende komedie af die en passant afrekent met de nieuwe ‘ondernemersklasse’: de door Thatcher en Blair in het leven hebben geroepen patserige gangster in zijn stadsjeep.