‘Lucia de B.’ op longlist Oscars

Actrice Ariane Schluter in de rol van Lucia tijdens de opnames van de film Lucia de B. in het Gerechtshof. Foto ANP / Martijn Beekman

De Nederlandse inzending voor de Oscars, de speelfilm Lucia de B., behoort tot de laatste negen titels die kans maken op de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Dat heeft The Academy, die de belangrijkste filmprijzen ter wereld toekent, vanavond bekendgemaakt.

Dat de film over Lucia de B. de longlist heeft gehaald, is best bijzonder zegt NRC-filmredacteur Coen van Zwol:

“Ieder land mag een film inzenden, het gaat om meer dan tachtig films. Dus dat Lucia de B. daar wordt uitgekozen is best bijzonder.”

Grote vraag: maakt de film een kans om verder te komen? Van Zwol:

“De longlist wordt samengesteld door een comité van de Acamdemy en daar zitten wel eens rare films tussen. De shortlist, de vijf films die uiteindelijk overblijven, wordt gemaakt door de gehele Academy (bestaande uit meer dan 2.000 mensen) en is vaak een stuk conservatiever. Omdat Lucia de B. een normale film is en goed, maakt deze best kans om verder te komen.”

De film van regisseur Paula van der Oest gaat over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk (gespeeld door Ariane Schluter) zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op talloze patiënten.

De laatste vijf nominaties worden 15 januari bekendgemaakt. De Oscaruitreiking is eind februari.

    • Nando Kasteleijn