FIFA brengt corruptierapport uit - toewijzing WK’s niet overgedaan

Onderzoeker Michael Garcia en zijn commissiegenoot Hans-Joachim Eckert. Het duo kreeg recentelijk ruzie, omdat Eckert het rapport van Garcia fout zou hebben samengevat.
Onderzoeker Michael Garcia en zijn commissiegenoot Hans-Joachim Eckert. Het duo kreeg recentelijk ruzie, omdat Eckert het rapport van Garcia fout zou hebben samengevat. Foto AFP / Sebastien Bozon

Het onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 door de FIFA wordt openbaar gemaakt. Daarmee hebben de kopstukken van de wereldvoetbalbond vandaag unaniem ingestemd, zo meldt de FIFA op zijn website. Wel wordt het rapport geredigeerd, om de identiteit van bronnen te beschermen.

Wanneer de internationale voetbalbond het onderzoek publiceert, maakte de FIFA niet bekend. Wel liet voorzitter Sepp Blatter meteen weten dat de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022, aan respectievelijk Rusland en Qatar, niet opnieuw wordt bekeken. “Dit rapport gaat over het verleden en ik kijk naar de toekomst”, aldus Blatter.

Niets leek op publicatie te wijzen

Het besluit om het document van 430 pagina’s naar buiten te brengen is opmerkelijk, omdat de internationale voetbalbond er tot nu toe alles aan leek te doen om het onderzoek binnenskamers te houden. Zo werd een recente poging van de onderzoeker Michael Garcia om het document te publiceren door de bond afgewezen.

Voor Garcia was dat besluit toen aanleiding om op te stappen als hoofd van de ethische commissie van de bond. Tot dusver had de FIFA alleen een beknopte samenvatting van 42 pagina’s gepubliceerd, geschreven door een Duitse rechter. Volgens Garcia had die de zaken echter incompleet en fout weergegeven.

    • Joost Pijpker