Boos om verdwijnen ‘fietsnietjes’

Iedere Amsterdammer weet: een fietsslot moet door het voorwiel, de stang van de fiets én door een paal in de grond. Dan heb je de grootste kans dat de fiets er nog staat bij terugkomst. Maar die palen, zogenoemde fietsnietjes, zijn de afgelopen jaren op meerdere plekken in de binnenstad vervangen door fietsparkeervakken. Die zouden ‘weesfietsen’ tegengaan. Onbegrijpelijk, vindt Gerrit Faber van de Fietsersbond Amsterdam . „Die vakken zijn uitgevonden voor korte bezoekjes aan bijvoorbeeld de supermarkt. Wil je je fiets langer parkeren, dan zet je hem aan de vaste wereld. Anders is de kans groot dat-ie gestolen wordt.” Bovendien zijn het „omwaaivakken”, zegt Faber. Volgens het stadsdeel is het juist de bedoeling dat mensen hun fiets in de vakken kort parkeren. De parkeerdruk in de binnenstad is enorm toegenomen, zegt een woordvoerder. En: „Fietsers kunnen hun fiets dichtbij de winkel of kroeg kwijt, en in tegenstelling tot bij fietsnietjes is er in een vak altijd plek.” Een nietje in het midden of aan het einde van het vak moet omwaaien tegengaan. Recent zijn fietsvakken aangelegd op onder meer het Leidse- en Koningsplein. Volgens Faber zijn winkel- en uitgaansplekken juist de plekken waar fietsers hun fiets langer willen parkeren.