Steun voor door imam bedreigde Algerijnse schrijver

Enkele tientallen Franse schrijvers, politici en journalisten hebben het gisteren in een open brief opgenomen voor de met de dood bedreigde Algerijnse schrijver Kamel Daoud. Onder andere filosoof Raphaël Enthoven en Europarlementariër José Bové roepen de Algerijnse autoriteiten op om met ferme hand op te treden tegen een salafistische imam die dinsdag over de schrijver een zogenoemde „fatwa” uitsprak.

Daoud brak dit jaar in Frankrijk door met de novelle Meursault, contre-enquête, die de shortlist haalde van de prestigieuze Prix Goncourt. Het boek is een anti-koloniale pastiche op L’étranger (De vreemdeling) van Albert Camus: Daoud geeft het anonieme slachtoffer (‘de Arabier’) van Camus’ hoofdpersoon Meursault een naam en geschiedenis. Maar de verteller van Daoud blijkt even overtuigd atheïst als Meursault zelf, en vertoont ook andere gelijkenissen.

Na een optreden van Daoud in het populaire tv-programma On n’est pas couché riep imam Abdelfatah Hamadache Ziraoui dinsdag op tot de „publieke executie” van de schrijver, omdat die zich kritisch had uitgelaten over de band die moslims met hun geloof hebben. Daoud zei onder andere dat hij dacht dat moslimjongeren zich aansluiten bij islamistische groepen „omdat ze geen alternatieven hebben”. Volgens Ziraoui voert Douad met zijn uitspraken „een oorlog tegen Allah, zijn profeet, de Koran en de heilige waarden van de islam”.

De schrijver reageerde met een felle reactie op zijn Facebook-pagina: onder de kop ‘Vijftig tinten haat’ schreef hij woensdag dat het „vreemd is dat zij die de islam verdedigen als enige denkwijze, dat vaak doen met haat en geweld”. Hij heeft in Algerije een klacht tegen Ziraoui ingediend.