Europese regeringsleiders stemmen in met investeringsfonds

EU-president Donald Tusk geeft een persconferentie met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
EU-president Donald Tusk geeft een persconferentie met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Foto EPA / Olivier Hoslet

De regeringsleiders van de EU-landen kunnen zich vinden in de plannen voor een Europees investeringsfonds. Dat maakte Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, vannacht na zijn eerste top bekend. Het is daarom nu aan de Europese Commissie om met wetgeving te komen voor de geldpot van meer dan 300 miljard euro.

Het fonds is bedoeld voor projecten die de stagnerende economie van Europa stimuleren en moet in de zomer van 2015 al zijn eerste krediet uitgeven. Hoeveel elke lidstaat bijdraagt aan de investeringskas is volgens persbureau ANP nog niet duidelijk. Geen enkel land zegde donderdagavond al een bedrag toe.

Voorafgaand aan de top riep Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de lidstaten van de Europese Unie nog op om ook meteen een bijdrage aan het fonds te leveren. Dat geen enkel land dat ook meteen deed, stoort Tusk niet. “Vanavond was ook geen donorconferentie”, zo liet hij weten.

Voor lidstaten is het niet nadelig om een bijdrage aan de kas te doen, ook al hebben ze geen projecten waarvoor ze geld kunnen aanvragen. De bijdrage die ze doen, wordt namelijk niet meegerekend bij het vaststellen van het begrotingstekort.

    • Joost Pijpker