En, voor wie bent u?

De stad kent liefst drie grote voetbalclubs. Maar hoe zijn de supporters van Feyenoord, Sparta en Excelsior verdeeld over de wijken? Ommoord is een Sparta-enclave.

Van links naar rechts: Sparta, Excelsior en Feyenoord.
Van links naar rechts: Sparta, Excelsior en Feyenoord. Foto NRC fotodienst

Waar in Rotterdam zitten de meeste Feyenoordfans? Welke wijk gaat het hardst voor Sparta? Wie negeren Excelsior volledig? En hoe doet Ajax het in Rotterdam? Dat vroeg deze krant zich af na het zien van het overzicht met seizoenskaarten voor het Nederlands voetbal in seizoen 2014-2015, gemaakt door streekkrant Tubantia. De meest opvallende resultaten.

Feyenoord (7.863 seizoenskaarten in Rotterdam)

Heel Rotterdam houdt van Feyenoord, want er is geen wijk te vinden waar géén seizoenskaart verkocht is. Maar de meeste fans vind je in Groot-IJsselmonde, gevolgd door Ommoord en Beverwaard. Hekkensluiter is Spangen, thuisbasis van oude aartsrivaal Sparta. Buiten de stad vind je vooral in Barendrecht, Lansingerland en Albrandswaard veel Feyenoorders, relatief gezien nog meer dan in Rotterdam. En zelfs in Amsterdam zijn tientallen trouwe fans, vooral te vinden in Banne Buiksloot en de Kinkerbuurt.

Sparta (1.430 seizoenskaarten in Rotterdam)

De oudste club uit Rotterdam haalt gek genoeg niet bijster veel fans uit eigen gebied. In Spangen zijn slechts vijftig seizoenskaarten verkocht, maar twintig meer dan in Dijkzigt (waar vijf keer zo weinig mensen wonen). Nee, de echte Sparta-enclave, die zit in Ommoord, terwijl in Hillesluis en Zuiderpark niemand besluit tweewekelijks naar het Kasteel te gaan. Kijk je buiten Rotterdam, dan vind je de liefhebbers vooral in Vlaardingen, Barendrecht en Bergschenhoek. Zelfs Amsterdam kent drie fans.

Excelsior (644 seizoenskaarten in Rotterdam)

Het zal niemand verbazen dat de meeste seizoenskaarten voor Excelsior in het eigen Kralingen-Oost zijn verkocht. Ook de oostelijke wijken ’s-Gravenland, De Esch en Het Lage Land vormen een goede afzetmarkt. Maar er zijn ook genoeg wijken waar niemand vaker dan nodig naar Kralingen wil, zoals Hoogvliet, Hillesluis, het Oude Noorden en het Nieuwe Westen. Wederom huisvest buiten Rotterdam vooral Barendrecht de meeste fans. In Amsterdam staat de seizoenskaartteller op één.

Ajax (160 seizoenskaarten in Rotterdam)

Wat de meest gehate club in Rotterdam is, is tegelijkertijd ook de club waarvoor in Rozenburg dik twintig seizoenskaarten verkocht zijn. Ook in Cool, hartje Rotterdam, zitten tien seizoenskaarthouders. Met 160 verkochte seizoenskaarten in Rotterdam is Ajax bovendien de meest populaire club na de drie Rotterdamse verenigingen, gevolgd door PSV (76), NAC (41), FC Utrecht (31) en ADO Den Haag (27).

Rotterdam in Nederland

Kijk je naar Feyenoord, Excelsior en Sparta bij elkaar, dan zijn er bijna dertig plaatsen waar echt geen enkele seizoenskaart voor één van de clubs verkocht is. Urk, Vlieland, Staphorst, Heerenveen: niemand die daar bezig is met de status van Colin Kâzim-Richards in de spits of de kansen van Sparta om periodekampioen te worden.

Barendrecht kent relatief de meeste Rotterdamse voetbalfanaten, want één op de veertig inwoners heeft daar een seizoenskaart voor een van de drie clubs. En Rotterdam is met dik tienduizend seizoenskaarten Nederlands grootste voetbalstad, want dat zijn er ruim duizend meer dan in Amsterdam.

    • Inge Janse
    • Daan Louter