Eerste executies voltrokken in Pakistan

Protest vandaag in Lahore tegen het door de Talibaan aangerichte bloedbad op een school in Peshawar.
Protest vandaag in Lahore tegen het door de Talibaan aangerichte bloedbad op een school in Peshawar. Foto Reuters / Mohsin Raza

In Pakistan zijn twee terroristen geëxecuteerd. Het zijn de eerste executies sinds het land woensdag aankondigde de doodstraf weer in te voeren, na het door de Talibaan aangerichte bloedbad op een school in Peshawar.

De doodvonnissen werden voltrokken in de stad Faisalabad, meldt persbureau AP op gezag van de staatstelevisie.

Pakistan treedt sinds de aanval op de school dinsdag keihard op tegen opstandelingen. Donderdag en vrijdag werden bij een grootschalige operatie van het Pakistaanse leger in het noordwesten van het land bijna tachtig strijders gedood.

In de nasleep van de aanslag op de school heeft Pakistan het moratorium op de doodstraf, dat in 2008 werd ingevoerd, opgeheven. De doodstraf kan weer worden uitgevoerd als er sprake is van een terreurdaad. Dinsdag bestormden zeven leden van de Talibaan een door het leger gerunde school in Peshawar, een stad in het onrustige noordwesten van Pakistan. Bij de aanslag vielen 155 dodelijke slachtoffers, van wie 135 kinderen. De daders hebben de aanslag niet overleefd; onduidelijk is of het leger hen heeft gedood of dat er sprake is van een zelfmoordactie.

Lees verder in nrc.next:
Wie is er in staat om 132 kinderen te vermoorden?