‘Moordenaar’ George (14) was te klein voor de elektrische stoel

Foto reuters

Toen de 14-jarige George Stinney, een zwarte jongen uit Alcolu ( South Carolina) op 16 juni 1944 plaatsnam in de elektrische stoel, moest hij volgens lokale kranten op een stapeltje boeken zitten. De jongste ter dood veroordeelde in de recente geschiedenis van Amerika, wegens moord op twee blanke meisjes, was met 1,57 meter te klein voor executie. Hij zou op seks uit zijn geweest

Afgelopen woensdag, 70 jaar later, heeft de rechter na pogingen van zijn familie om George’ naam te zuiveren zijn veroordeling „een groot onrecht” genoemd en de uitspraak vernietigd. Volgens hem was de bekentenis afgedwongen.

George, schrijft The Washington Post, was thuis gearresteerd zonder dat zijn ouders erbij waren. Hij was verhoord, alleen, zonder advocaat en onder druk gezet om te bekennen. Een maand na zijn bekentenis, die niet op papier stond, was er een rechtszaak die twee uur duurde, waarin de getuige die hem een alibi kon verschaffen, zijn jongere zus, niet werd gehoord en de jury hem binnen tien minuten schuldig verklaarde. Zijn advocaat vond hoger beroep niet nodig en al na 84 dagen zat George Stinney op de elektrische stoel.

De zaak bleef de gemoederen bezighouden. Een alsnog opgespoorde celgenoot zei recent dat George vertelde dat hij de moorden niet had gepleegd. ‘I didn’t, I didn’t’, had George gezegd. En in 2009 verschafte zijn intussen 77-jarige zus haar broer een alibi. Zij had op de bewuste dag met George de meisjes van elf en acht weliswaar kort voor hun dood gesproken, maar hij had hun geen haar gekrenkt.