Een app voor contact, zomaar

Joris van Huijstee leidde een teruggetrokken leven. Hij maakte een app, waarmee hij contact kan leggen met onbekenden.

None

‘Een simpel gesprekje, dat geeft mij een beter gevoel.” En als ik dat zo ervaar, dan moeten anderen dat ook hebben, dacht Joris van Huijstee. Daarom bedacht hij een app, Raendel, waarmee eenzame mensen gemakkelijk contact kunnen leggen met lotgenoten.

Hoe kwam u op het idee van de app?

„Ik heb heb het syndroom van Asperger en zat twintig jaar geleden in een psychiatrisch ziekenhuis. Daardoor vereenzaamde ik. Later merkte ik dat een gesprekje met bijvoorbeeld de loodgieter mij al een betere dag bezorgde. Ik bedacht me dat dit komt doordat het om een persoon gaat met wie ik in het dagelijks leven niet snel contact zou leggen, dus blijkbaar maakt het niet uit met wie je een praatje maakt.”

Hoe helpt de app specifiek eenzame mensen?

„De app vraagt om je leeftijd, geslacht en locatie, en je kunt instellen op welke afstand je met iemand wilt praten. Dan komt er een lijst met wie je contact kunt opnemen. Foto’s zitten niet in de app, dus je kunt je niet achter een valse foto verschuilen. Door gps kun je niet liegen over je locatie. Ook belangrijk: het bellen gaat via de app, dus je telefoonnummer wordt niet gedeeld.”

Bellen kan toch een drempel zijn voor eenzame mensen?

„Niet voor iedereen, maar ik denk wel dat direct iemand bellen voor sommigen lastig is. Daarom hebben gebruikers zelf in de hand met wie ze willen praten. Je kunt zien van welke leeftijd of welk geslacht iemand is en op welke afstand iemand zich bevindt. Dan kun je kiezen: direct antwoorden, op een later moment terugbellen of blokkeren.”

Wat voegt het toe aan sociale media?

„Het directe contact is belangrijk. Op sociale media kun je ontsnappen aan de realiteit. Dan kun je je eenzaamheid maskeren. In een gesprek is dat lastiger. Eenzaamheid kan een rivier zijn die te breed is geworden. Met mijn app leg ik een steen in het midden van de rivier om het oversteken makkelijker te maken.”

    • Marloe van der Schrier