Echt, een man kan ook een beetje zwanger zijn

Partner van een zwangere vrouw? Dan daalt de concentratie testosteron in de hormonen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek

None
Foto Thinkstock

Aanstaande vaders die hun eerste kind verwachten, ondergaan tijdens de zwangerschap hormonale veranderingen – net als hun zwangere vrouw. Dat schrijven onderzoekers van de University of Michigan deze week in het American Journal of Human Biology.

De onderzoekers bepaalden van negenentwintig stellen de hormoonconcentraties in het speeksel. Dat deden ze op vier momenten van de zwangerschap van de vrouw, in de aanloop naar de geboorte van het eerste kind van het stel.

Zoals verwacht stegen de gehaltes van testosteron, cortisol, oestradiol en progesteron bij de vrouwen sterk in de loop van hun zwangerschap. Maar bij hun mannelijke partners – en dat was nooit eerder zo duidelijk in beeld gebracht – bleek de concentratie testosteron tegelijkertijd duidelijk te dalen. Met uitzondering van een lichte daling in het oestradiolgehalte bleven de andere hormonen bij de mannen vrijwel op hetzelfde niveau.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat het testosteronniveau van vaders over het algemeen lager is dan dat van kinderloze mannen. Ook was al geconstateerd dat vaders die direct betrokken zijn bij de verzorging van hun kind de laagste testosteronniveaus hadden. Het zou hun gedrag veranderen van agressief naar verzorgend.

Eerder voerden wetenschappers de daling van testosteronniveaus bij vaders terug op een vermindering in frequentie van seks, slaapgebrek of puur de constante aanwezigheid van een jong kind in hun omgeving. Maar nu blijkt dus dat die verandering al voor de geboorte van het kind inzet. Wat daarvoor precies de aanleiding is, weten de onderzoekers niet.

Testosteron daalt dus bij de aanstaande vader en stijgt bij de zwangere vrouw. Maar de niveaus van het stresshormoon cortisol en ook van progesteron bleken relatief gelijk binnen hetzelfde ‘zwangere’ stel. Logisch, vinden de onderzoekers, want het is heel aannemelijk dat partners die samenleven dezelfde stress ervaren.

Helaas hebben de onderzoekers de hormoonconcentraties van hun proefpersonen na de bevalling niet verder gevolgd.

    • Sander Voormolen