Ebolapatiënt in Utrecht is genezen

De Ebola-patiënt die in Utrecht werd verzorgd is genezen verklaard.
De Ebola-patiënt die in Utrecht werd verzorgd is genezen verklaard. Foto ANP / Vincent Jannink

De met Ebola besmette Nigeriaanse VN-militair die in Utrecht werd verzorgd, is genezen verklaard. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekendgemaakt.

De man werd begin deze maand in het academische ziekenhuis in Utrecht opgenomen in een speciaal calamiteitenhospitaal. Uit laboratoriumtesten, die zijn uitgevoerd door Erasmus MC en het Bernhard Noch Institut in Hamburg, blijkt dat de man niet meer besmettelijk is. De behandelend internist-infectioloog van het UMC Utrecht heeft de patiënt daarop genezen verklaard.

De man was de eerste buitenlandse ebolapatiënt die in Nederland is verpleegd. Hij werd in Utrecht in strikte isolatie door speciaal getraind medisch personeel verzorgd. Zij worden de komende drie weken gecontroleerd om te checken of ze niet per ongeluk ook besmet zijn geraakt met de ernstige ziekte.

De man is militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia (UNMIL). Die beveiligen ebolahulpverleners. In West-Afrika zijn al duizenden mensen overleden aan ebola. De man is overgeplaatst naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar hij blijft tot hij weer naar Nigeria gaat. (ANP)