Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duivesteijn in NRC: PvdA verkeert in een ideologisch vacuüm

ANP / Bart Maat

Er waren meer PvdA-senatoren tegen de zorgwet van Schippers, zegt de dissidente PvdA-senator Adri Duivesteijn morgen in een interview met Coen Verbraak in NRC Weekend. De crisis in het huidige kabinet wijt hij aan een ideologisch vacuüm binnen de PvdA.
Duivesteijn zegt in het interview:

“Twee weken geleden was al duidelijk dat er tegenstemmen zouden zijn. Het waren er meer dan drie, maar die anderen hebben zich op de valreep alsnog laten overtuigen.”

De wet zou volgens Duivesteijn hebben gezorgd voor een tweedeling in de zorg. “Een sociaaldemocraat kan daar alleen maar tegen in opstand komen.”

‘PvdA in ideologisch vacuüm’

Volgens Duivesteijn verkeert de PvdA al sinds het aantreden van Wim Kok als partijleider in een ideologisch vacuüm. Over de aanstelling van de huidige partijleider Diederik Samsom zegt hij:

“Daar was ik toen heel positief over. Hij is een activist, dat was ik ook. Maar de wijze  waarop het regeerakkoord is afgesloten vind ik ronduit dramatisch. Maar ja, er is gekozen voor Wouter Bos als informateur.”

Samsom schiet tekort als leider, aldus Duivesteijn:

“Als je als partijleider in de fractie blijft zitten dan moet je het publieke debat substantieel aanzwengelen. Het is erg jammer dat dat niet of nauwelijks gebeurd is. Dat is ontegenzeggelijk een vacuüm.”

‘Linkse partijen moeten samenwerken’

Om links een stem te geven, zouden linkse partijen veel intensiever moeten samenwerken, betoogt Duivesteijn:

“Waarom kun je wel samenwerken met de VVD en niet met de SP? Terwijl de SP bij uitstek onze eigen achterban vertegenwoordigt.”

Adri Duivesteijn (1950) is één van de drie PvdA-senatoren die tegen de tegen de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) stemde. Dit was aanleiding voor een grote crisis in het kabinet. Duivesteijn kiest vaker voor een eigen koers. Precies een jaar geleden hield hij het kabinet lang in spanning toen hij tegen het woonakkoord dreigde te stemmen.

Lees het interview met Adri Duivesteijn morgen in NRC Weekend.