Dromen van een huis met een tuin

Het leven aan de top van verticale stad Rotterdam.

Joenhy van den Berg (43) woont in één van de vijf appartementen bovenin Het Potlood. Ze hoeft zelden routeaanwijzingen te geven, alle Rotterdammers kennen het. „O ja, dat rare ding”, zeggen ze dan. Van haar woonkamer krijg je zin om te loungen, niet op de irritante jarennegentigmanier, maar letterlijk: achterover hangen en tot rust komen. Waarschijnlijk door de grote witte bank. En door Joenhy zelf. Ze is mooi en elegant, kalm en warm, als een kampvuur.

Ze kijkt uit over de daken van de kubuswoningen, het Witte Huis, de Maas, de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug. Als ze op tijd opstaat (of lang genoeg wacht met slapen) ziet ze spectaculaire zonsopgangen. En ’s avonds is de stad vol kleine lichtjes.

Voor ze naar dit appartement verhuisde, woonde ze zes jaar in het appartement eronder. Je betaalt boven iets meer, maar je krijgt er een vide bij. Oorspronkelijk waren dit sociale huurwoningen, tegenwoordig worden alle vrijkomende woningen verkocht. Veel van haar buren wonen hier al meer dan 20 jaar. Iedereen groet elkaar in de lift.

Joenhy werkt vaak thuis, ze is „reclamecreatief”. Dat is haar eigen term. Omdat er eigenlijk geen term bestaat voor wat ze doet. Sinds de crisis doet ze meer, voor minder geld. Ze bedenkt communicatieconcepten en geeft deze vorm, van website tot communicatiecampagne. Het uitzicht werkt niet per se inspirerend, zegt ze. Als ze werkt, keert ze naar binnen, niet naar buiten. Maar aan het einde van de dag helpt het haar om haar hoofd leeg te maken. Het is fijn om midden in de stad te wonen, maar die stad toch op afstand te houden.

Waar droomt ze van? „Heel raar, maar een huis met een tuin”, lacht ze. Een groot dakterras mag ook. Soms droomt ze ervan om na twintig jaar iets heel anders te gaan doen. „Een broodjeszaak beginnen, zoiets...”

Ze kijkt naar buiten en bedenkt zich: „Nee, de loterij winnen, dat wil ik.” Dan zou ze blijven werken, maar niet meer voor geld. En ze zou andere mensen helpen hun droom te realiseren, aangezien haar grootste droom dan al is uitgekomen (de loterij winnen dus).

    • Raoul de Jong