Dit schrijven andere media vandaag

Colorful fall leaves at Dumbarton Oaks Gardens in the Georgetown neighborhood of Washington, DC, November 9, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON
Colorful fall leaves at Dumbarton Oaks Gardens in the Georgetown neighborhood of Washington, DC, November 9, 2014. AFP PHOTO / Jim WATSON

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Airbnb gaat netjes met Amsterdam samenwerken

Airbnb loopt niet in zeven sloten tegelijk. In de Verenigde Staten en in andere landen liep het al tegen fikse problemen op met de autoriteiten. In Amsterdam probeert de verhuurdienst alles volgens het boekje te doen. De Volkskrant meldt dat het bedrijf namens de gemeente toeristenbelasting gaat innen.

Deze samenwerking komt niet als een verrassing. Afgelopen zomer gaf Airbnb al aan dat het de gemeente wilde helpen om illegale hotels beter te bestrijden. Vanaf 5 februari begint de startup met het afdragen van 5 procent toeristenbelasting. Naar schatting levert dit Amsterdam op jaarbasis enkele miljoenen euro’s op. Airbnb zal overigens geen informatie van zijn gebruikers delen met de gemeente.

Verzekeraars willen dat bedrijven zich beter beschermen tijdens Oudjaarsavond

Het einde van december nadert. Dus verzekeringsmaatschappijen maken zich weer op voor schadeclaims van bedrijven. Volgens de Telegraaf claimen bedrijven rond de jaarwisseling vijf keer zo veel schade dan normaal.

In de krant roept Delta Lloyd op tot meer verantwoordelijkheid van de bedrijven in kwestie om schade te voorkomen. Een manager legt uit hoe een simpel containerslot van enkele tientallen euro’s branden kan voorkomen, die miljoenen euro’s aan schade kunnen opleveren aan een bedrijf. De verzekeraar kreeg de afgelopen jaren op 1 januari gemiddeld 1,4 miljoen euro aan schadeclaims binnen terwijl dat op een normale dag rond de drie ton ligt.

Apps worden fiks duurder

Koop nu je apps in de Apple App Store voordat ze duurder worden, waarschuwt de Volkskrant vanochtend. Per 1 januari betalen consumenten niet meer het lagere Luxemburgse, maar het hogere Nederlandse BTW-tarief.

Apple sluit deze voor consumenten voordelige fiscale sluiproute mogelijk af als een reactie op Britse bezwaren, schrijft de krant. Eerder dit jaar kondigde de minister van Financiën George Osborne nieuwe wetgeving aan om te voorkomen dat aanbieders van digitale producten en diensten, zoals apps, werken met buitenlandse btw-tarieven (in GB 20 procent, in de App Store 3 procent). Groot-Brittannië zou hier naar eigen zeggen veel belastinginkomsten mee mislopen.

De verhoging van het btw-tarief in de App Store zorgt er mogelijk voor dat meerdere EU-landen fors gaan profiteren van deze beslissing van Apple. Alleen de consument zal niet zo blij zijn met de veel duurdere apps.

    • Hans Klis