De FBI weet het zeker: Noord-Korea zit achter de Sony-hack

Noord-Korea zit achter de cyberaanval op Sony, meldt de FBI. De film die daar mogelijk de aanleiding voor is, The Interview, werd gisteren door Sony teruggetrokken.
Noord-Korea zit achter de cyberaanval op Sony, meldt de FBI. De film die daar mogelijk de aanleiding voor is, The Interview, werd gisteren door Sony teruggetrokken. Foto AFP / Michael Thurston

Noord-Korea is verantwoordelijk voor de hack bij de filmmaatschappij van Sony. Dat is de conclusie van het onderzoek van de FBI naar de computerinbraak waarbij films en duizenden e-mails en persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt, zo maakte de Amerikaanse federale recherche vandaag bekend.

De link met Noord-Korea is gelegd omdat bij de hack dezelfde technieken en netwerken zijn gebruikt die al eerder door de Koreanen zijn ingezet, bijvoorbeeld bij de inbraak in computers van Zuid-Koreaanse banken in maart van dit jaar. Ook kwamen een aantal IP-adressen van de gebruikte computers overeen met pc’s die bij eerdere hacks door de Koreanen werden ingezet, aldus de FBI.

De FBI maakt zich grote zorgen over de “destructieve” aard van de aanval op een privaat bedrijf en op personen. En dat niet alleen:

“De aanval van Noord-Korea op Sony Pictures bevestigt opnieuw dat cyberaanvallen een van de grootste risico’s vormen op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.”

Volgens de FBI is de aanval erop gericht om “aanzienlijk schade” toe te brengen aan een Amerikaans bedrijf en om “het recht op vrije meningsuiting van Amerikaanse burgers te onderdrukken”.

“Dit soort intimidaties vallen buiten de grenzen van wat geaccepteerd gedrag is van een staat.”

Wat nu?

De vraag is nu wat de VS gaan doen. De FBI rept daar met geen woord over. President Obama houdt omstreeks half acht een persconferentie; mogelijk zegt hij dan wat over het Amerikaanse weerwoord. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft eerder tegen CNN gezegd dat het antwoord “gepast” zal zijn.

Waarom zou Noord-Korea dit doen?

De FBI gaat ook niet in op de beweegredenen voor Noord-Korea. Al snel na het bekend worden van de hack wezen de media naar de film The Interview. Die komedie van Sony gaat over een moordcomplot op de Koreaanse leider Kim Jong-Un. Het communistische land had al eerder opgeroepen om die film niet uit te brengen. De hackers, handelend onder de naam GOP, bedreigden uiteindelijk zelfs de bezoekers van de première van de film, waarop Sony de film uiteindelijk helemaal uit de bioscopen heeft gehaald.

Volgens Vox is de link met The Interview overigens helemaal niet zo duidelijk: Noord-Korea zou vooral gebaat zijn bij het imago “irrationeel en gevaarlijk” te zijn. Wired trok twee dagen geleden de hele link tussen de hack en Noord-Korea/The Interview in twijfel. Zo begonnen de hackers pas nadat de media erover schreven over de film.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Succesvolle missie van Bureau 121 (€) en bij NRC Q: Hollywood versus de hackers, part 2.