De 8.000 ‘onzichtbare’ vliegbewegingen in het Britse luchtruim

Achtduizend vliegbewegingen gaan er dagelijks door het Britse luchtruim. De Britse luchtverkeerscontroledienst, de NATS, heeft al die bewegingen zichtbaar gemaakt in een prachtig filmpje.

Achtduizend vliegbewegingen gaan er dagelijks door het Britse luchtruim, en het enige wat je daarvan op de grond kan zien zijn kleine stipjes en de condensstrepen die vliegtuigen achterlaten als het daar het weer voor is. De Britse luchtverkeerscontroledienst, de NATS, heeft al die bewegingen zichtbaar gemaakt in een prachtig filmpje.

Het volledige etmaal dat de NATS in beeld brengt begint met een ‘leger’ aan vliegtuigen die in de ochtend vanuit de Verenigde Staten naar Europa vliegen. Verder krijg je de enorme snelwegen van vliegtuigen te zien die overdag boven Groot-Brittannië lopen, met de drukke knooppunten boven Londen. Verder laat de NATS ook een militaire oefening zien boven de oostkust en de helikopters die personeel vervoeren tussen het Schotse Aberdeen en de olieplatforms in de Noordzee.

Het is niet de eerste keer dat de NATS de vliegbewegingen visueel maakt. Eerder al bracht de dienst Europe 24 uit over de vliegbewegingen boven het Europese luchtruim - al wordt daar wel veel minder in uitgelegd:

De vliegbewegingen over de Atlantische Oceaan waren het hoofdonderwerp van North Atlantic Skies:

Schiphol heeft ook een filmpje gemaakt om te laten zien wat de luchtverkeersleiding allemaal doet. Wel iets minder spannend dan die van de Britten…

    • Eva Smal