Cuba vraagt Nederlandse bedrijven om investeringen

Een fietstaxi in Havana is versierd met een Amerikaanse vlag nadat Obama bekendmaakte de banden met Cuba te willen aanhalnen. Foto: EPA / Alejandro Ernesto

De Cubaanse ambassadeur in Den Haag vraagt Nederlandse bedrijven in Cuba te investeren, nu de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba aan de betere hand zijn.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Cuba kan veel leren van Nederland op agrarisch gebied en klimaatsverandering en zoekt daarom toenadering, aldus Carlos Rodríguez van de Cubaanse ambassade:

“Nederland is een land met een geweldige agrarische kennis en dat is voor Cuba een belangrijke sector.”

Ook de Nederlandse kennis van watermanagement, duurzame energie en infrastructuur kunnen het communistische land van pas komen.

Herstel betrekkingen Cuba en VS

Eergisteren kondigde Obama aan de betrekkingen met Cuba te willen herstellen. Obama stelde onder andere voor een ambassade in Havana te openen, banken die contacten met Cuba onderhouden minder restricties op te leggen en het makkelijker te maken voor Amerikanen om naar het land te reizen en er zaken te doen.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) reageerde positief op de toenadering tussen de VS en Cuba. Hij sprak van “goede stappen in de richting van normalisering van betrekkingen”. Koenders’ voorganger Frans Timmermans bracht in januari een bezoek aan Cuba.

    • Eva de Valk