Naar CBS, maar geen Hongaarse brug

Na negen jaar is het afgelopen. Gisteravond trad Stephen Colbert voor het laatst op in The Colbert Report, de Amerikaanse talkshow waarin hij onder eigen naam een typetje speelt: dat van opgeblazen, patriottistische en republikeinsgezinde tv-host. In Nederland is hij al langer van het scherm: toen Comedy Central Extra hoorde dat Colbert de opvolger wordt van Letterman bij CBS, stopte de omroep de uitzendingen.

Toen Colbert begon, geloofde bijna niemand in de tv-wereld dat het kon: afleveringen lang één typetje spelen en grappig blijven. Het kon. Indicatie van zijn succes is onder meer het effect dat zijn parodie ressorteerde in de echte wereld. Zo bedankten vijf komieken voor de eer te speechen in het bijzijn van de president een jaar nadat Colbert dat had gedaan: met zijn satirische loftuitingen voor Bush had hij diens medewerkers furieus gemaakt. Of neem de regering van Hongarije, die een verkiezing had uitgeschreven voor de vernoeming van een brug. Colbert vroeg zijn kijkers op hem te stemmen. Hij won, met 17 miljoen stemmen. Hongarije telt slechts 10 miljoen inwoners. De Hongaarse ambassadeur verscheen daarop in zijn programma om Colbert een Hongaars paspoort te verlenen en te zeggen: we doen het niet. De nummer twee was een dode nationale held. Ook Colbert had dood moeten zijn voor de overwinning.

    • Pieter van Os