Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Beatrix wilde geen bouwvakkers over de vloer en stelde reparaties uit

Prinses Beatrix.
Prinses Beatrix. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op de draad versleten Chinese gordijnen. Aanrechtbladen met asbest erin. Lekkende daken. Scheuren in de plafonds. Het is maar een greep uit de lange lijst aan gebreken waaraan Paleis Huis Ten Bosch, meer dan dertig jaar het woonhuis van koningin Beatrix, leed. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken die NRC Handelsblad bij het ministerie van Binnenlandse Zaken opvroeg naar aanleiding van de komende grootscheepse verbouwing.

Behalve de lange staat van dienst van het paleis, de eerste steen werd in 1645 gelegd, blijken er nog twee andere oorzaken te zijn van de – hier en daar - krakkemikkige staat. Rapporten maken melding van slecht uitgevoerde verbouwingen en reparaties aan het Paleis. De architect had zijn werk in 1980, de laatste keer dat het Paleis werd aangepakt, “niet grondig” gedaan. Een inspectierapport uit 1992 meldt: “De reparaties van de scheuren zijn zeer oppervlakkig en niet erg deskundig uitgevoerd.”

Paleis Huis ten Bosch. Foto ANP / Phil Nijhuis

‘Paleis niet verwaarloosd’

Daarnaast wilde Beatrix lange tijd geen bouwvakkers over de vloer en stelde reparaties uit. “Hare Majesteit de koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan Paleis Huis ten Bosch”, staat in een vertrouwelijke nota uit 2012. Toch noemen ambtenaren het Paleis “niet verwaarloosd.”

Uit de stukken die NRC op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur opvroeg, blijkt tevens dat het nieuwe koningspaar de verbouwing aangrijpt om wensen ten aanzien van interieur en omgeving van het paleis te realiseren. Zo krijgen kaptafels verlichting, worden leefruimtes anders ingericht om meer privacy te garanderen, en wordt de tennisbaan aangepakt. Ook het ‘lakei-oproepsysteem’, staat op de lijst van te verbeteren faciliteiten.

De meeste wensen van het koningspaar blijven echter geheim, omdat dit de persoonlijke levenssfeer van de koning en koningin betreft. Na afloop van de verbouwing, wellicht in 2017, zullen Willem-Alexander en Máxima vanuit Wassenaar naar het Paleis verhuizen.

De aankondiging bij Prinsjesdag van dit jaar dat de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch zo’n 35 miljoen euro ging kosten, zorgde voor de nodige ophef onder politici. Een belangrijk deel van het parlementair debat over de begroting van de Koning stond in het teken van de hoge kosten.