De Avondetappe met Mart Smeets stopt. Nieuw Tourprogramma in de maak

De Avondetappe houdt ermee op. Mart Smeets stopt als presentator. En er komt een nieuw Tourprogramma gepresenteerd door Dione de Graaff en Henry Schut. Dat meldt de NOS zojuist.

Mart Smeets in de Avondetappe van vorig jaar.
Mart Smeets in de Avondetappe van vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Avondetappe, de late night talkshow voor wielrenminnend Nederland, houdt ermee op. Mart Smeets stopt als presentator. En er komt een nieuw Tourprogramma gepresenteerd door Dione de Graaff en Henry Schut. Dat meldt de NOS zojuist.

In het nieuwe, nog titelloze programma blijft een rol behouden voor Mart Smeets. Hij zal dagelijks een historische rubriek maken.

Waar de Avondetappe werd uitgezonden in de avonduren, is dit programma straks dagelijks van 19.00 tot 19.55 uur te zien op NPO 1, op het tijdstip van De Wereld Draait Door.

Mart heeft nog wel wat ideeën

Mart Smeets noemt het op de site van de omroep “goed en verstandig” dat de NOS voor een nieuwe koers kiest.

“Waar mijn gevoel soms zei ‘Waarom niet nog een jaar?’, zei mijn verstand direct ‘Zo is het goed geweest’. Het goed volgen van de Tour werd de laatste jaren fysiek steeds moeilijker, vandaar. Hoe ik in het nieuwe programma zal passen, zal uit komende gesprekken naar voren komen. Ik heb wel wat ideeën.”

‘Dit is het moment om te vernieuwen’

Volgens Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, is 2015 het “perfecte moment” om te vernieuwen. “De Tour start in Utrecht en er zijn geen concurrerende super-evenementen zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal”, zegt hij op de site van de omroep.

“Alle ruimte dus om te focussen op een nieuw programma, een nieuw tijdstip, een nieuw format en nieuwe presentatoren. Een programma met Dione en Henry, maar ook - zij het in een andere rol - met Mart, die overloopt van de wielerkennis en die we er daarom graag bij houden.”

‘Wij gaan het op onze manier doen’

“Mart is Mart en wij gaan het op onze manier doen”, zegt Henri Schut tegenover de NOS. “Het wordt dan ook een compleet ander programma, op een totaal ander tijdstip, met een andere dynamiek en in een andere sfeersetting.” Dione de Graaff kijkt ernaar uit om, als “groot wielerfan”, een programma te maken tijdens de Tour de France.

Enkele reacties

Wielerjournalist van De Telegraaf, Raymond Kerckhoffs:

Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Einde van Avondetappe met Mart Smeets is ook een einde aan een van de sterkste wielerjournalistieke producten van de afgelopen jaren in Ned.

Journalist en schrijver van de Tourverhalen die Joost Prinsen vorig jaar voordroeg, Frank Heinen:

Twitter avatar FHeinen Frank Heinen Twaalf potentiele opvolgers voor de Avondetappe. Met Mart!
http://t.co/nPWgRwaOlY

NOS-sportredacteur en medewerker van de Avondetappe, Martijn Hendriks:

Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Liefste wat ik ooit voor Mart deed: een paraplu halen. Alleen was-ie al live op zender… http://t.co/oJZcDpKoIo

Tourblog ‘Het is Koers’:

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! Ik wil nu dus een Avondetappe op internet maken en die via hetiskoers.nl uitzenden…

De Tour begint op 4 juli in Utrecht met een individuele tijdrit door de stad.

    • Marije Willems