‘Alsof het op het Weena een keer wél gaat gebeuren’

None

Twee jaar geleden won Gyz La Rivière (38) zelf de Dolf Henkesprijs, de prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een ‘beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar’. Nu is hij jurylid. Gisteravond werd zijn opvolger bekend. La Rivière over zíjn Rotterdam.

HET WEENA

„Ik heb de straat zien opgroeien. Met de belofte die het had en die het niet heeft ingelost. Het Weena zou het namelijk gaan worden later. Nou, misschien is het in die torens wel leuk, maar langs de plint is er geen moer te doen. Het klinkt gek, maar toch houd ik van die straat. Alsof het er een keer wél echt gaat gebeuren.”

WAAR ALLES SAMENKOMT

„Tegen iedereen die nieuw is, zeg ik: ‘Ga de metro in en rijden’. Van Spijkenisse tot Nesselande en van Capelle tot aan Schiedam. Dat is allemaal Rotterdam. Alle lagen van de bevolking, uit alle delen van de stad, alles komt samen in de metro. Dat heb ik ook met Kiem Foei, een Surinaams-Indisch-Chinees eethuis op de West-Kruiskade. De hele wereld komt er langs om een moksi meti of telo te nuttigen.”

TOR UND STELE

„Er is een kunstwerk naast politiebureau Haagseveer, waar je door een soort Arc de Triomphe heen kan lopen richting de Nieuwe Delftse Poort. Het heet Tor und Stele van kunstenaar Günther Förg. Het voelt een beetje als een soort tijdmachine. Als ik er doorheen ga, hoop ik soms in het Rotterdam van 1939 of 2039 te belanden. Maar het is me nog niet gelukt.”

DE NIEUWE BINNENWEG

„Toen ik achttien jaar was, was dat de place to be, vooral rondom de kruising ’s-Gravendijkwal. Ze zeggen nu dat het toen een no-go area was, maar dat is vet overdreven. Anders konden wij er toch niet uitgaan als achttienjarigen? De straat wordt nu bijna té fraai. Maar het blijft de Nieuwe Binnenweg. Ik vind het nog steeds te gek om van daar de stad in te lopen.”

’T LANDJE

„Het plein achter de Witte de With. Het was vroeger een meeting point voor skaters in Rotterdam, want daar stond toen nog de enige halfpipe in de stad. Op ’t Landje heb ik mijn meters gemaakt.”

    • Anneke Kortleve