(Fictieve) vader in eer aangetast

Het gaat om de spanning tussen fictie en privacy, kondigde advocaat Wouter Geertsen deze week aan. Gisteren was het zover: Geertsen voerde namens zijn cliënt J.M.J. Curvers een kort geding tegen zijn dochter Emma Curvers. Laatstgenoemde zou in haar roman Iedereen kan schilderen, maar vooral in een interview in de Volkskrant volgens de vader grievende en onware uitspraken over hem hebben gedaan.

Geertsen legde uit dat de eer en goede naam van vader Curvers was geschonden omdat de dochter niet alleen in haar roman een psychotische en ziekelijk naar aandacht hangende vader neerzet (onder de naam Hans Kostons), maar ook in het interview in de Volkskrant had aangegeven dat veel op waarheid berustte in haar roman en dat ze was „weggedaan” door haar vader. Hoewel de roman ter sprake kwam, ging het de aanklager vooral om het interview.

Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van Emma Curvers, stelde dat veel romans op werkelijke personen zijn gebaseerd en dat het interview in z’n geheel moest worden beoordeeld.

Op 8 januari volgt een uitspraak in de zaak fictie versus privacy, die volgens beide partijen vooral een familietragedie is.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger