‘Witte Huis vermoedt dat Noord-Korea achter cyberaanval zit’

Anonieme bronnen rondom het Witte Huis vermoeden dat Noord-Korea achter de hack zit.
Anonieme bronnen rondom het Witte Huis vermoeden dat Noord-Korea achter de hack zit. Foto ANP/EPA/KCNA/South Korea Out

Anonieme zegslieden van het Witte Huis betichten Noord-Korea ervan de regie te voeren over een campagne van cyberterreur tegen filmstudio Sony. Het bedrijf trok gisteren The Interview terug na een reeks bedreigingen van hackers die eerder al bij het bedrijf hadden ingebroken.

Veiligheidsexperts stelden na de hack van Sony op 22 november dat de gebruikte malware en het patroon van de aanval veel overeenkomsten vertoonde met een eerdere aanval op Zuid-Koreaanse banken in 2013. De groep DarkSeoul zou achter die actie zitten.

Witte Huis overweegt verdere stappen

De FBI onderzoekt de hack bij Sony en liet eerder al weten dat de methode zo professioneel was dat 90 procent van alle bedrijven gezwicht zou zijn voor een dergelijke aanval. Bronnen rondom het Witte Huis stellen nu dat Noord-Korea een centrale rol heeft gespeeld bij de bedreigingen en de hack. De experts verdenken Bureau 121, een groep hackers in dienst van het regime van Kim Jong-un.

Volgens The New York Times overweegt de Amerikaanse regering nu of het Noord-Korea officieel gaat beschuldigen van de cyberaanval en welke stappen vervolgens genomen moeten worden. CNN meldt dat dit vandaag al zijn.

Vrees voor toekomstige films

The Interview is teruggetrokken nadat Sony bedreigingen kreeg van een hackersgroep. Niet alleen dreigden deze zelfverklaarde ‘Guardians of Peace’ met nieuwe hacks, maar ze schermden ook met aanslagen op bioscopen die de film zouden vertonen. Omdat The Interview een komedie is over een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt aangenomen dat hackers uit Noord-Korea achter de dreiging zitten. Eerder al stelde het land dat de film een oorlogsverklaring was.

Gevreesd wordt dat het besluit van Sony gevolgen zal hebben voor toekomstige films die mogelijk als beledigend kunnen worden ervaren. Vanochtend werd al duidelijk dat een thriller van regisseur Gore Verbinski met Steve Carrell in de hoofdrol, is geschrapt. De thriller zou Noord-Korea als decor hebben en distributeur Fox wilde niet doorgaan met het project.

Vanuit Hollywood is met ontzetting gereageerd op het schrappen van The Interview. Regisseur Judd Apatow:

Twitter avatar JuddApatow Judd Apatow I think it is disgraceful that these theaters are not showing The Interview. Will they pull any movie that gets an anonymous threat now?

Jimmy Kimmel ziet het besluit van Sony als ‘on-Amerikaans’ in een conversatie met regisseur Judd Apatow:

Twitter avatar jimmykimmel Jimmy Kimmel . @JuddApatow I agree wholeheartedly. An un-American act of cowardice that validates terrorist actions and sets a terrifying precedent.

Acteur Rob Lowe - die een rol heeft in The Interview:

Twitter avatar RobLowe Rob Lowe Wow. Everyone caved. The hackers won. An utter and complete victory for them. Wow.

Politicus Newt Gingrich spreekt van een ‘oorlogsdaad’:

Twitter avatar newtgingrich Newt Gingrich .@RobLowe it wasn’t the hackers who won, it was the terrorists and almost certainly the North Korean dictatorship, this was an act of war
Twitter avatar newtgingrich Newt Gingrich No one should kid themselves. With the Sony collapse America has lost its first cyberwar. This is a very very dangerous precedent.

Lees ook op NRC Q: Dit zijn de grootste slachtoffers van de Sony-hack

    • Philippus Zandstra