Vriendin waarschuwde Britse drugsdode

None
Foto BBC

De vriendin van de Britse toerist die eind november in Amsterdam overleed na het snuiven van witte heroïne, waarschuwde hem nog geen drugs te gebruiken. „Hij antwoordde dat hij niet dom was en dat niet zou doen”, zei Amy Totterdell in het BBC-programma Newsbeat. De Brit was met een vriend in Nederland om zijn 21ste verjaardag te vieren. In Amsterdam wordt door straatdealers heroïne verkocht als cocaïne. Witte heroïne is zeer zeldzaam en dient, anders dan cocaïne, gespoten te worden. Het gevolg is dat de drugs verkeerd gebruikt worden. Bij het opsnuiven van een grote hoeveelheid witte heroïne kan het hart stoppen met kloppen. Sinds september zijn drie toeristen overleden en veertien andere toeristen onwel geworden. Sinds begin december verkopen dertig Amsterdamse smartshops voor twee euro testen, die laten zien of in de drugs heroïne aanwezig is.

    • NRC