Wat zijn de meest radioactieve plaatsen ter wereld?

Tsjernobyl. Die kennen we allemaal als schoolvoorbeeld van plaatsen waar je beter niet kunt komen vanwege de radioactiviteit. Want radioactiviteit = slecht, zo leren we. Maar welke plaats op de aardkloot is eigenlijk het meest besmettelijk? En wie krijgt de hoogste dosis radioactiviteit binnen?

Dereck Muller maakte een documentaire over de meest ongezonde plaatsen ter wereld, afgemeten aan blootstelling aan radioactiviteit. En is dat dan inderdaad Tsjernobyl? Niet helemaal. Hoe zit het eigenlijk met Fukushima of de mijn in het Tsjechische Jáchymov waar uranium ontdekt werd?

Twitter avatar veritasium Derek Muller Best comment I’ve seen so far: “The radiation in some places is just bananas!” http://t.co/WXwcAK6rMm http://t.co/wnFtDhv8nb

Muller neemt de kijker mee naar de werkruimte van Marie Curie, baanbrekend natuurkundige op gebied van radioactiviteit, en de plaats in New Mexico waar de Verenigde Staten hun atoombommen testten. En wist je dat je in een vliegtuig op grote hoogte best wat straling te verduren krijgt? Astronauten werken dan ook al helemaal niet op de meest gezonde plek van het universum.

Maar waar vinden we nou écht de grootste blootstelling aan radioactieve deeltjes?

    • Jules Seegers