Voetballegende Arie Haan schrijft een boek voor zakenlui (in China)

Arie Haan (66) is een van de beste spelers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Vanaf vandaag heeft hij ook een boek op zijn naam staan. Een managementboek welteverstaan. Vanmiddag wordt ‘Nee bestaat niet’ gepresenteerd: een ‘handboek voor succes in China’.

Na zijn voetbalcarrière ging Haan coachen. Eerst bij Nederlandse, Belgische en Duitse clubs. Twaalf jaar geleden werd hij bondscoach in China. Hier zie je hem tijdens de Azië Cup van 2004 als China via de penaltyserie tegen Iran de finale bereikt.
https://www.youtube.com/watch?v=WeWjR6-R92o#t=396

Daarna werd Haan er clubtrainer. Hier staat hij twee maanden geleden trots langs de lijn terwijl zijn Tianjin Teda de club Shanghai Shenhua oprolt.

Maar goed, dat boek. Haan wilde al langer zijn levensverhaal op papier zetten. “Ik dacht ik begin met een boekje over China, dat heeft zo veel bij me losgemaakt.” Nee bestaat niet bevat elf hoofdstukken met anekdotes en tips van Haan over hoe je met Chinezen omgaat. Als bonus doet na ieder hoofdstuk ook een westerse zakenman in China zijn verhaal.

Volgens Haan is het meer dan een managementboek. “Voor voetballiefhebbers en als reisgids is het ook interessant.”

Zijn er veel overeenkomsten tussen trainen en zakendoen? Moet u ook zoveel van die sterke drank baiju drinken?
“Ja dat hoort er ook bij. Zeker als bondscoach, toen werd ik ieder weekend als eregast ergens uitgenodigd. Dan moet je met iedereen proosten. Als je dat kunt, dwing je respect af.”

Doet u zelf zaken in China?
“Nee. Mijn Chinese vriendin wel, en daar zat ik vaak bij. Ik heb echt veel meegekregen omdat ik woon en leef met Chinezen. Leiding geven in China is echt heel anders dan in het Westen. Chinezen nemen niet snel uit zichzelf initiatief. Ik ben er lang mee bezig om ze te leren zelf oplossingen te bedenken en die uit te voeren.”

Wat heeft u geleerd dat ook in het bedrijfsleven belangrijk is?
“Geduld. Je moet dingen eindeloos uitleggen en ook nog eens opschrijven. Ik denk vaak: ‘ze moeten het nu toch wel een keer gaan begrijpen’, maar dat valt dan weer vies tegen.

En ik heb geleerd dat je met je mond dicht ook tot een goed resultaat kan komen. Je moet niet, zoals we in Nederland gewend zijn, altijd maar zeggen waar het op staat.”

Bijgeloof is nogal belangrijk in China?
“Dat sluit goed aan, want ook in de voetballerij zijn we nogal bijgelovig. Als we winnen, doe ik de volgende wedstrijd hetzelfde jasje aan. En bij mijn teams stimuleer ik het. Als het bij rust 0-0 is en we de vorige wedstrijd na 0-0 wonnen, benadruk ik dat.”

Met welk cultureel verschil moeten managers rekening houden?
“Hoe erg gezichtsverlies is, dat kennen wij niet. Kritiek op spelers lever ik altijd apart en nooit in de groep. Dat gezichtsverlies gaat zo ver dat Chinezen liever ook niet op doel schieten. Ze kunnen missen, dus geven ze liever een balletje breed. Zoiets moet ik ze echt afleren.”

Waar bent u trots op?
“Dat mijn elftallen mooi voetbal spelen en voetballend oplossingen zoeken. Uit zichzelf.”


Opgetekend door Arjen van der Sar. Hardcover 22,95 bij Bol.com

    • Camil Driessen