Vind creatieve opdrachten op deze online marktplaats

Beeld Created on Friday

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: een idee pitchen en er geld mee verdienen

Bedrijf: Created on Friday
Oprichter: Wouter Cooijmans (39)
Werknemers: 8

Ooit bedacht dat je eigenlijk véél te creatief bent voor je huidige baan? Probeer je geluk eens met de start-up Created on Friday. De site bemiddelt tussen bedrijven en creatieve mensen met goeie ideeën.

Wat is het idee?

Een bedrijf of gemeente plaatst een opdracht op de site, zoals ‘ontwerp een logo’, of ‘componeer een reclametune’. Nu staat er bijvoorbeeld een zitmeubelfabrikant op de site die op zoek is naar een ‘nieuw ontwerp’. Vervolgens kan iedereen een idee of concept pitchen door een filmpje daarvan te uploaden. Wordt je plan gekozen krijg je een geldbedrag. Prijzen variëren van 250 tot 2.000 euro. Niet alleen de winnaar, maar de hele top-5 krijgt een geldbedrag.

Hoe werkt het?

Op een vrijdag (vandaar de naam) plaatst een bedrijf de opdracht. Je hebt een week de tijd om je pitch-video in te zenden. Een week later kiest de opdrachtgever uit de populairste top 10 (gekozen door publiek) vervolgens één winnaar en een top-5. Dan is er nog een week waarin de winnaar het idee kan uitwerken tot een definitief concept of misschien zelfs al het concrete product.

Wie mogen meedoen?

Iedereen die wil, inschrijven kost niks. Je moet wel in staat zijn een korte video te maken, maar dat kan ook met je telefoon. De site is sinds een paar weken online, er zijn nu 2.000 aanmeldingen. Per opdracht reageren zo’n 30 mensen met een videopitch.

Wat is het verdienmodel?

Bedrijven moeten 15.000 euro betalen om op de site een opdracht te mogen plaatsen.

Bestaat dit nog niet?

Jawel, het idee is niet nieuw. Er zijn meerdere platforms waar dit (net in wat andere vormen) kan, zoals Battle of Concepts, Brandfighters of 99 Designs.

 

    • Charlotte van ’t Wout