Unilever krijgt miljoenenboete in Franse kartelzaak

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.. De multinational draait qua omzet een tegenvallend jaar.
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.. De multinational draait qua omzet een tegenvallend jaar. ANP / Lex van Lieshout

De Franse mededingingsautoriteit heeft Unilever en een aantal van zijn rivalen vandaag forse boetes opgelegd wegens prijsafspraken rond schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Het Rotterdamse was- en voedingsmiddelenconcern moet in totaal meer dan 172,5 miljoen euro betalen.

Bij Unilever was niet direct een woordvoerder beschikbaar voor commentaar. Het totale boetebedrag rond schoonmaakmiddelen komt op ruim 345,2 miljoen euro en bij de verzorgingsproducten op bijna 606 miljoen euro. Het gaat om producten als Sun, Calgonit, Ajax, Cillit Bang, Palmolive, Sanex, Elsève, Head&Shoulders en Colgate. De winst van Unilever over de eerste zes maanden van 2014 bedroeg 3 miljard euro.

Ook in verzorgingsproducten op een na hoogste boete

SC Johnson werd als aangever van de ongeoorloofde praktijken niet beboet om de schoonmaakmiddelen. De boete van Unilever, van ruim 70,5 miljoen euro, is de op een na hoogste in dit segment. Reckitt Benckiser spande de kroon met een boete van meer dan 108 miljoen euro. De overige leden van dit kartel waren Colgate-Palmolive, Henkel, Procter & Gamble, Hillshire Brands en Bolton Manitoba.

Bij de verzorgingsproducten, aangegeven door Colgate-Palmolive, werd alleen L’Oréal (189,5 miljoen euro) zwaarder beboet dan Unilever, dat meer dan 102 miljoen euro aan zijn broek kreeg. Met uitzondering van Bolton Manitoba had dit kartel dezelfde leden als het kartel rond schoonmaakmiddelen, aangevuld met Johnson & Johnson, Beiersdorf en SCA Tissue.

Drie jaar geleden was het Unilever zelf die een boete ontliep door een kartzelzaak in te brengen. Destijds gingen boetes - eveneens in Frankrijk - naar Procter & Gamble, Colgate-Palmolive en Henkel. Het vierde bedrijf in deze zaak, Unilever, kreeg geen boete opgelegd omdat het cruciale informatie voor had aangeleverd.

Dalende omzet plaagt Unilever

Een kleine twee maanden geleden kwam Unilever ook al onfortuinlijk in het nieuws toen de kwartaalcijfers naar buiten werden gebracht. Al het hele jaar daalt de omzet van de Brits-Nederlandse multinational. In het derde kwartaal daalde de omzet van Unilever met 2 procent tot 12,2 miljard euro; over de eerste negen maanden van dit jaar kwam de omzet 4,3 procent lager uit, op 36,3 miljard. (ANP/NRC)

    • Jules Seegers