Subtiel en sentimenteel

De Chinese regisseur Zhang Yimou was met films als Het rode korenveld en Raise the Red Lantern het boegbeeld van de filmmakers die na de Culturele Revolutie film in China als het ware moest heruitvinden. Door zijn ogen leerden we naar de Chinese film kijken. Op het gezicht van zijn muze Gong Li lazen we de pijn van de geschiedenis. Daarom is het niet onverwacht dat Zhang de balans opmaakt van de periode die aan de wording van zijn kunstenaarschap vooraf ging. Met Gong Li terug als dissidentenweduwe die tot twee keer toe haar echtgenoot niet binnenlaat als hij terugkomt uit de gevangenis. Herkent ze hem niet? Is haar emotionele geheugenverlies een metafoor voor censuur en repressie?

Coming Home is zowel subtiel als sentimenteel. De symbolische terugkeer van Zhang naar films met een maatschappelijk-historische insteek.

    • Dana Linssen