Serious Request in Haarlem begonnen

Met het sluiten van het Glazen Huis geeft minister Ploumen het startsein voor Serious Request 2014.
Met het sluiten van het Glazen Huis geeft minister Ploumen het startsein voor Serious Request 2014. Foto ANP / Sander Koning

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vanavond om 20.50 uur de deur op slot gedraaid van het Glazen Huis in Haarlem. Daar verblijven tot kerstavond 3FM-dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren voor de jaarlijkse actie Serious Request.

Het drietal maakt zes dagen lang live radio en televisie, zonder dat ze daarbij iets eten. Tegen betaling kunnen mensen verzoeknummers aanvragen. Ook zijn er in het hele land duizenden particuliere acties opgezet. De opbrengst gaat dit jaar naar vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. De radiozender bestrijdt deze ‘stille ramp’ samen met het Rode Kruis.

Steun aan twee hulporganisaties

Tijdens de tv-uitzending voorafgaand aan de sluiting van het huis maakte zendermanager Wilbert Mutsaers bekend dat 250.000 euro van de opbrengst naar een project van War Child gaat. Het is voor het eerst dat de zender nog een andere hulporganisatie steunt. Het betreft een ziekenhuis in Oost-Congo waar meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld worden geholpen. War Child-ambassadeur Marco Borsato zei dat hierdoor vele honderden kinderen hulp kunnen krijgen.

De minister mocht als eerste een verzoeknummer indienen: Nobody’s Wife van Anouk. Op de vraag of ze vanwege de kabinetscrisis wel kon komen, zei ze: “Dit is de belangrijkste zaak van vandaag. We moeten die meisjes beschermen.” Ploumen ziet tijdens haar reizen geregeld slachtoffers van seksueel geweld. “Het is heel bijzonder dat hier in Nederland nu zoveel mensen de moeite nemen hierbij stil te staan.”

Haarlem verwacht honderdduizenden mensen

Vlak voordat de dj’s het huis binnengingen, zong de Ierse singer-songwriter Hozier zijn hit Take Me To Church. De Grote Markt, waar het huis is, stond bomvol. De gemeente Haarlem verwacht de komende dagen honderdduizenden belangstellenden.

Het Rode Kruis zet meer dan 1200 vrijwilligers in om het evenement te begeleiden. Ze helpen de drommen mensen bij de brievenbus in goede banen te leiden, bemannen de callcenters en gaven ze de afgelopen maanden al gastlessen op scholen over het onderwerp van dit jaar. (ANP)