Schakel je emoties uit, en meer tips voor beleggers

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De Beleggingsfair in de Beurs van Berlage

Wie: Zes financiële hotshots: Nico Bakker, Royce Tostrams, Martijn Rozemuller, Cees Smit, Andre Brouwers en Jim Tehupuring – en 130 mensen met aandelen en behoefte aan advies

Oren gespitst, notitieblokjes gereed. Dit wordt belangrijk. Ze zijn er stil van, de bezoekers van de Beleggingsfair in de Beurs van Berlage. Voornamelijk mannen, grijze pakken, dito haren, een jaar of zestig. Met aandelen, zonder ingenieuze beleggingsstrategie. Nu nog.

Goed. Even opletten nu. Hier komen de twaalf gouden tips voor beleggers. #beursvanberlage #beleggingsfair

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Hongerige blikken richting de zes financiële experts op het podium. Wanneer komen ‘De 12 Gouden Eindejaartips’ toch, zoals beloofd in het programmaboekje.

Nou, niet dus. “Tips zijn alleen voor de ober en de portier”, helpt directeur van vermogensbeheerder Today’s Groep zijn publiek uit de droom. Zijn vijf mede-goeroe’s grijnzen. Weg dan maar met die twaalf bullet points die ze alvast vlijtig hadden neergepend.

Geen tips, wel wijze raad

Gelukkig wil het zestal wel wat wijze raad geven.

Volgens technisch analist Nico Bakker moet je vooral van je aandelen afblijven. Gewoon helemaal niets doen, zegt hij. En dat klinkt misschien simpel; is het niet.

“Veel mensen reageren meteen op wat de kranten schrijven.”

Grote gebaren, stemverhef. “Economische malaise! Crisis!” Niks van aantrekken. Nooit handelen uit emotie. “Schakel al je gevoelens uit.” Wie wakker ligt over volatiliteit op de markten, kan beter geen aandelen nemen, is het advies.

En dat zou zonde zijn, vinden de mannen. André Brouwers, directeur van het Beleggingsinstituut: “Je kunt beter beleggen dan sparen. Levert altijd meer op.” Maar maak wel een goede risico-inschatting. Dat wil zeggen: houd rekening met wat je kunt verliezen.

“Denk niet: ‘Ik hark zo mijn pensioen wel even bij elkaar.’”

Maar vooral veel geduld

Heb geduld. Neem de tijd. Het liefst een jaar of twintig. “Ik adviseer jongeren vaak nu al aandelen te kopen. En er vervolgens niet teveel naar om te kijken. Laat ze maar in waarde dalen, trekt later wel weer aan. Ze hebben tenslotte de tijd.” Peinzende blik richting de toehoorders.

“Goed – eh – deze gaat voor u dus niet helemaal op. Pardon.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken