Poetin: Westen bouwt muur met sancties, maar Rusland heeft gelijk

Het Westen bouwt volgens president Vladimir Poetin een “virtuele muur” rond Rusland en heeft daarmee ook succes. De crisis die Rusland nu bedreigt, wordt voor 25 tot 30 procent beïnvloed door de sancties van Amerika en Europa, zei Poetin vandaag op zijn jaarlijkse persconferentie voor talrijke journalisten.

enkele van de ruim duizend journalisten zwaaiden met bordjes om de aandacht van Vladimir Poetin te krijgen. ANP-EPA / Maxim Shipenkov

Het Westen bouwt volgens president Vladimir Poetin een “virtuele muur” rond Rusland en heeft daarmee ook succes. De crisis die Rusland nu bedreigt, wordt voor 25 tot 30 procent beïnvloed door de sancties van Amerika en Europa, zei Poetin vandaag op zijn jaarlijkse persconferentie voor talrijke journalisten.

Maar de president ziet de huidige roebelcrisis niet als een afrekening voor de annexatie van de Krim in maart dit jaar die hij blijft zien als de enige optie om “onze beschaving te behouden” tegen de “StaatsgreeP” die eerder in Oekraïne was gepleegd.

Gebrek aan respect voor Spelen in Sotsji

Poetin legde de schuld voor de “verkilling” eenduidig bij het Westen:

“Na de val van de Berlijnse Muur beloofde het geen uitbreiding van de NAVO. Maar dat is stap voor stap wel gebeurd. Onze partners houden niet op. Ze bouwen nu een muur in Oekraïne. Ze wanen zich overwinnaars en denken dat ze een imperium hebben.”

Poetin toonde zich ook nog steeds gekwetst over het gebrek aan respect voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in Sotsji.

“De pogingen om die in diskrediet te brengen, waren zonder precedent.”

‘Gewelddadige strafexpeditie’

Poetin leek de persconferentie, waarvoor zich 1.259 binnen- en buitenlandse journalisten hadden gemeld, niettemin ook te gebruiken voor een charmeoffensief om zijn rol als havik in de Oekraïense crisis te verzachten. Hij prees de Oekraïense president Porosjenko die volgens hem streeft naar een “politieke oplossing” in de Donbas maar helaas wordt gehinderd door oorlogszuchtigen in zijn omgeving die de “gewelddadige strafexpeditie” in de oostelijke provincie willen voortzetten.

De president gaf geen antwoord op de concrete vraag hoeveel Russische militairen er zijn gesneuveld, maar nam het woord ‘Novorossija’, zoals de rebellen hun separatistische staat noemen, niet in de mond. In zijn ‘troonrede’ voor het parlement begin deze maand meed hij dit begrip ook.

‘De grens met verraad is subtiel’

Poetin nuanceerde ook de begrippen “vijfde colonne en nationale verraders”, die hij eerder gebruikte voor de oppositie.

“Misschien moet ik me accurater uitdrukken. De grens met verraad is subtiel.”

Op een vraag of hij een ‘paleisrevolutie’ vreest: “Nee, We hebben in Rusland geen paleizen.”

    • Hubert Smeets