Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Plasman wil hof verleiden tot nieuw onderzoek ex-neuroloog Ernst Jansen

Ernst Jansen een jaar geleden terwijl hij de rechtbank verlaat nadat hij het laatste woord heeft gevoerd.
Ernst Jansen een jaar geleden terwijl hij de rechtbank verlaat nadat hij het laatste woord heeft gevoerd. ANP / Jerry Lampen

De nieuwe advocaat van Ernst Jansen heeft vandaag in de regiezitting in het hoger beroep tegen de tot drie jaar cel veroordeelde voormalig neuroloog gepleit voor nieuw psychologisch onderzoek. Raadsman Peter Plasman probeert zijn cliënt daarmee alsnog vrijspraak te bezorgen. Het hof laat 12 januari weten of dit verzoek wordt gehonoreerd.

Half mei volgend jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Jansen is veroordeeld voor onder meer het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. Hij was destijds verslaafd aan medicijnen. Topadvocaat Plasman zegt vandaag in NRC Handelsblad dat het hof “er echt anders tegenaan moet kijken”.

De advocaat zal later in het proces vrijspraak vragen voor zijn cliënt wat de medische beschuldigingen betreft: Plasman bestrijdt dat sprake is geweest van opzet, zoals de rechtbank stelt. Volgens hem is er geen sprake van dat Jansen een welbewust risico heeft genomen op ernstige benadeling van patiënten. Verkeerde diagnoses stellen is inherent aan het vak van arts, meent hij. - NRC-correspondent Annette Toonen.

‘Onbegrijpelijk’

Tijdens een eerder psychologisch onderzoek werd vastgesteld dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was, maar volgens Jansens advocaat Peter Plasman is daar geen rekening mee gehouden bij het bepalen van de strafmaat in februari van dit jaar. “Het is voor mij onbegrijpelijk waarom dat niet meegenomen is”, aldus Plasman. Jansen zelf was niet aanwezig vandaag.

Plasman zegt tegenover NRC dat bij de strafmaat tevens te weinig rekening gehouden met de media-aandacht, het feit dat de ex-neuroloog zijn beroep niet meer kan uitoefenen, de tijd die er zat tussen de diagnoses en het begin van de rechtszaak – tien jaar – en de tijd die het Openbaar Ministerie nodig had om de zaak voor te bereiden.

“Het is een man op leeftijd”, zegt Plasman, „en de feiten liggen ver terug in het verleden. Over het algemeen wordt daar rekening mee gehouden bij een veroordeling. Dat is hier niet gebeurd.”

Jansen zag na zijn veroordeling af van verdere samenwerking met zijn toenmalige advocaat Frank van Gaal. Daarop had Plasman tijd nodig om zich te verdiepen in het strafdossier en kon de regiezitting niet zoals gepland in september al plaatsvinden.

Hersenbeschadiging Jansen?

Jansen zou ook een hersenbeschadiging hebben opgelopen bij een auto-ongeluk in 1990. Ook dat is volgens zijn advocaat tijdens de rechtszaak niet goed genoeg onderzocht. “Het kan zijn dat de verkeerd gestelde diagnoses daar mee te maken hebben”, zegt de advocaat. “Daarom moet er een aanvullende psychische rapportage komen.”

De rechtszaak én de uitkomst ervan zijn tot nu toe uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Lees in NRC Handelsblad: Was hij nou een arts of écht een monster? (€).