Openbaar Ministerie vervolgt Wilders voor discriminatie

Het Openbaar Ministerie gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen voor discriminatie. Dat meldde het OM in Den Haag zojuist via Twitter. Wilders wordt vervolgd voor het beledigen van een groep mensen op het grond van ras en aanzetten tot haat en discriminatie.

PVV-leider Geert Wilders
PVV-leider Geert Wilders Foto ANP/Sander Koning

Het Openbaar Ministerie gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen. Dat meldde het OM in Den Haag zojuist via Twitter. Wilders wordt aangeklaagd voor het beledigen van een groep mensen op het grond van ras en aanzetten tot haat en discriminatie.

Twitter avatar OM_DenHaag OM Den Haag OM Den Haag vervolgt Geert Wilders wegens #discriminatie. Nieuwsbericht volgt.

Wilders wordt vervolgd voor zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart in Den Haag. Als gevolg van de uitspraken kwamen ruim 6.400 aangiftes binnen bij de politie. Het OM voert aan dat politici “ver mogen gaan” in uitspraken, maar dat de vrijheid van meningsuiting wordt begrensd door het verbod op discriminatie. Afgelopen dinsdag oordeelde de Hoge Raad in een arrest dat er beperkingen zijn aan de vrijheid van meningsuiting van politici.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen OM verwacht ook zeker veroordeling van Wilders na dit arrest van dinsdag http://t.co/ewRjleXKaD

In een reactie op de website van de PVV noemt Wilders het besluit van het OM “onbegrijpelijk”.

“Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor bij de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Onbegrijpelijk besluit OM mij te vervolgen. De elite wil de PVV een kopje kleiner maken. Gaat ze niet lukken. Nooit. http://t.co/H4ZOHpj4Sh

‘Minder, minder, minder’

Op 12 maart was de PVV-leider op verkiezingscampagne in Loosduinen waar hij de media vertelde dat hij in Den Haag “als het even kan wat minder Marokkanen” zou willen zien. Zeven dagen later ging hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen nog een stapje verder. Daar stelde hij een aantal retorische vragen, onder meer over meer of minder Europa. Zijn laatste vraag was of de zaal meer of minder Marokkanen wilden. De zaal reageerde met “minder, minder, minder”. Daarop reageerde Wilders dat hij dat ging “regelen”.

Eergisteren stelde de Hoge Raad grenzen aan hoe ver politici mogen gaan met hun uitspraken. In de zaak werd de vrijspraak van Delano Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij, vernietigd. Felter had zich discriminerend uitgelaten over homo’s. De Raad oordeelde dat politici veel aan de orde moeten kunnen stellen en ook mogen kwetsen, choqueren of verontrusten, maar dat ze ook een verantwoordelijkheid hebben:

“Een politicus moet voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Daarbij gaat het niet uitsluitend om uitlatingen die aanzetten tot haat of geweld of discriminatie maar ook om uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid.”

Volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, Geert Knigge, geldt absolute vrijheid van meningsuiting voor politici vooral bij “kritiek op autoriteiten”. Maar dat ligt anders bij “denigrerende uitlatingen” ten aanzien van minderheden. De zaak tegen Felter moet opnieuw behandeld worden door het gerechtshof in Amsterdam.

‘Toch niet zo zeker van zijn zaak’

In oktober maakte het OM al bekend dat Wilders als verdachte aangemerkt was en dat vervolging tot de mogelijkheden behoorde. Op 8 december is de PVV-voorman verhoord door de Rijksrecherche. Daarbij legde hij alleen een verklaring af waarin hij zegt zijn woorden niet terug te nemen. Volgens NRC-redacteur Marcel Haenen is dat wellicht een teken dat Wilders toch niet zo zeker van zijn zaak is:

“Hij wekte de indruk zenuwachtig te zijn door alleen een papiertje te willen voorlezen en geen vragen van de twee rechercheurs te willen beantwoorden. Blijkbaar is hij toch niet zo zeker van zijn zaak.”

Lees ook in NRC Handelsblad van gisteren: Arrest loopt vooruit op zaak-Wilders (€)