Erasmus moet Erasmus niet in de ban doen

Universiteiten dienen niet alleen de arbeidsmarkt, maar zijn er ook  om kennis te behouden en te ontwikkelen die meer extern effect heeft, menen Bas Jacobs, Rick van der Ploeg en Sjeng Scheijen.

Door intellectuele verdwazing over de rol die de overheid moet spelen bij de financiering van het hoger onderwijs, wordt een slachting aangericht op de universiteiten, met name bij de geesteswetenschappen. De overheid mag opleidingen met een laag privaat maar hoog maatschappelijk rendement niet laten uitsterven.

Het radicale snijden in de geesteswetenschappen is geen nieuwe ontwikkeling. Al decennia zijn universiteiten bezig opleidingen samen te voegen, curricula uit te kleden en opleidingen onder universiteiten te verdelen. Dit proces gaat blind door, zonder dat er wordt gedefinieerd welk maatschappelijk belang opleidingen hebben en zonder dat wordt bepaald welke opleidingen minimaal in Nederland aangeboden moeten worden.

Nu wil de naamdrager van een van Nederlands grootste filosofen, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de faculteit filosofie opheffen. Elders hebben vooral kleine opleidingen, vaak taalstudies, inmiddels het loodje gelegd. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft recentelijk besloten de zeis te zetten in de bacheloropleidingen geesteswetenschappen. Onder andere de volgende bacheloropleidingen kunnen volledig uit Nederland verdwijnen: Zweeds, Deens, Noors, Pools, Tsjechisch, Roemeens, Servisch en Kroatisch. Geen enkele Europese taal met minder dan 50 miljoen sprekers wordt dan nog als bacheloropleiding in Nederland aangeboden.

Bas Jacobs (hoogleraar economie, Erasmus Universiteit Rotterdam), Sjeng Scheijen (postdoc onderzoeker, slavist en curator, Universiteit Leiden), Rick van der Ploeg (hoogleraar economie, oud-staatssecretaris OCW).

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Minder economie, meer filosofie’ (€)