Meevaller Roermondse winkeliers na ‘grootste asbestramp ooit’

In de Roermondse kapsalon Vasco werd vandaag ondanks de noodverordening gewoon doorgewerkt. ANP / Marcel van Hoorn

Ondernemers in de binnenstad van Roemrond mogen morgenvroeg weer hun zaken openen. Dat is een dag eerder de gemeente afgelopen woensdag, na een grote brand waarbij asbest vrijkwam, tot ergernis van de winkeliers aanvankelijk mededeelde.

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond zei vandaag dat de winkels om 11.00 uur morgenvroeg weer open mogen. De bevoorrading van de zaken komt dan ook weer op gang. De winkeliers moesten juist in deze kerstperiode, voor veel van hen de drukste tijd van het jaar, hun zaken noodgedwongen sluiten in verband met het opruimen van asbest.

Hulp gezocht in buitenland

Cammaert stelde vandaag op een persconferentie ook dat zich in zijn stad “de grootste asbestramp ooit in Nederland” afspeelt. “Alles wat Nederland aan capaciteit heeft voor asbestschoonmaak, wordt hier nu ingezet”, zei hij. Er wordt ook in buitenland naar bedrijven gezocht die kunnen helpen.

Ondanks de woorden van Cammaert trokken niet alle middenstanders in Roermond zich vandaag nog wat aan van de verplichte sluiting van hun winkel. Vooral kappers zijn gewoon open en draaien op volle toeren. Ook zijn er kroegen en bakkers geopend. Ook twee twee kroegen recht tegenover het stadhuis waren open en trokken genoeg klanten. Middenstanders die betrapt worden op het openen van hun zaak riskeren een boete van 2.500 euro.

Mogelijk link met eerder aangestoken brand in jachthaven

De politie doet ondertussen met zo’n twintig rechercheurs onderzoek naar de oorzaak van de brand. Onderzocht wordt onder meer of er een verband is met een aangestoken brand in de jachthaven van het nabijgelegen Herten twee weken geleden. Destijds werden vier jachten in de as gelegd.

De brand van deze week ontstond in een loods met boten in de jachthaven van Roermond. Twee loodsen en tientallen jachten gingen in vlammen op.

    • Jules Seegers