Kijken: zo ontspoorde deze trein in Hilversum

Begin dit jaar ontspoorde een trein bij station Hilversum. In dit animatiefilmpje wordt uitgelegd hoe dat heeft kunnen gebeuren – en zie je beelden van de daadwerkelijke crash, die zijn vrijgegeven.

De trein die in Hilversum ontspoorde. Screenshot.

De trein van Enschede naar Schiphol, op een doodnormale woensdag. Het is 15 januari 2014 en de intercity rijdt net weg van station Hilversum. En dan: boem.

De intercity naar Schiphol, met 150 mensen aan boord, ontspoorde. Het achterste deel van de trein liep uit de rails, het voorste deel ging door. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Maar hoe kon dit gebeuren?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar het ongeluk. De oorzaak: achterstallig onderhoud aan een wissel. Slijtage dus. Door een zogeheten ‘vermoeiingsbreuk’ ging de wissel in de verkeerde stand op het moment dat de trein eroverheen reed. De Onderzoeksraad legt het uit in dit animatiefilmpje, dat ook ProRail-beveiligingsbeelden bevat van de daadwerkelijke crash.

    • Fleur Willemsen