Kijken: politie rukt uit wegens keihard schreeuwende studenten in Amsterdam

Is het tentamenweek? Staan de horloges allemaal gelijk? Bijna tien uur ‘s avonds? Dan is het tijd om je raam open te gooien, heel diep adem te halen en de longen uit je lijf te schreeuwen.

Schreeuwen tegen de stress: het is een nieuwe studententactiek.
Schreeuwen tegen de stress: het is een nieuwe studententactiek. Foto ANP / Robin Utrecht

Is het tentamenweek? Staan de horloges allemaal gelijk? Bijna tien uur ‘s avonds? Dan is het tijd om je raam open te gooien, heel diep adem te halen en de longen uit je lijf te schreeuwen.

Heel hard schreeuwen helpt blijkbaar tegen tentamenstress. De zogenoemde ‘Flogstra scream’, vernoemd naar een studentenbuurt in de Zweedse stad Uppsala, is vanuit Zweden over komen waaien naar Nederland. Om precies te zijn: naar de studentenflats van Uilenstede in Amsterdam. De politie moet nog even wennen aan deze nieuwe manier van ontladen, getuige het feit dat er gisteren een kleine invasie van politiebusjes uitrukte naar de studentenflats. Er vloog zelfs een politiehelikopter boven de wijk, meldt regionale zender AT5.

Is een nieuwe traditie geboren onder Amsterdamse studenten? Vorige week werden de longen ook al aan het werk gezet in twee andere Amsterdamse buurten, maar daar wisten de studenten blijkbaar niet zó hard te gillen dat de politie er een kijkje kwam nemen.

In Zweden klinkt de gillende hype ongeveer zo:

Theorieën

Er zijn ook iets meer lugubere theorieën in omloop over de ‘schreeuwtraditie’. Zo zijn er mensen die beweren dat het schreeuwen zijn oorsprong vond in 1970, toen een studente in Uppsala zelfmoord pleegde. Bij wijze van herdenking begonnen medestudenten om tien uur ‘s avonds keihard te gillen. Ook bestaat er een theorie over een bange uitwisselingsstudent. Hij was zo bang dat hij midden in de nacht altijd begon te schreeuwen. Tot hem werd verteld dat het verboden is om in Zweden na tien uur ‘s avonds geluidsoverlast te veroorzaken. Daarom schreeuwde hij vlak voor de ‘avondklok’ zo hard als hij kon.

Hoe het ook zij, even wennen is het wel.

Twitter avatar maartjuuh1 Marije Catsburg Hele berg politiewagens op Uilenstede vanwege een stomme schreeuw-hype http://t.co/69zBdQyKFn