Kijken: Keniaanse parlementsleden slaan op hol

Ook buiten het parlementsgebouw in Kenia werd fel geprotesteerd tegen de nieuwe veiligheidswet Foto AFP/Simon Maina

Het is een omstreden wet, zoveel was al duidelijk. Maar toen er vandaag in het Keniaanse parlement gestemd moest worden over een veiligheidswet liepen de gemoederen zo hoog op dat parlementsleden van de regering en de oppositie elkaar te lijf gingen, op nationale televisie.

http://youtu.be/Zw49umKgfNU

De veiligheidswet moet volgens de overheid onder leiding van president Uhuru Kenyatta er voor zorgen dat de veiligheid in het Afrikaanse land verbeterd wordt na een aantal aanslagen van de Somalische terreurorganisatie Al-Shabab. Maar tegenstanders zeggen dat de wet de vrijheden van de bevolking inperkt. Vooral de media zijn pertinent tegen de wet - als die zou worden aangenomen zouden journalisten die verhalen schrijven die volgens de overheid terrorismeonderzoek ondermijnen of foto’s publiceren van slachtoffers van aanslagen drie jaar cel kunnen krijgen.

Maar zo ver kwam het dus niet. Zelfs de doventolk weet niet goed wat ze met de situatie aanmoet. Wanneer het parlement overgaat tot stemming, is nog niet bekend. Tot drie maal toe werd de stemming hervat en ontaarde het opnieuw in chaos.

Geen lieverdje

Kenyatta is overigens ook geen lieverdje. Hij werd eerder dit jaar vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. Kenyatta werd verdacht van het aanzetten tot etnisch geweld in de nasleep van de verkiezingen in 2007. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven en sloegen 600.000 Kenianen op de vlucht. Maar de aanklagers konden niet voldoende bewijs verzamelen om door te gaan met de vervolging.

    • Sam de Voogt