Joop de politicus nagespeeld

Eurocommissaris (en Heerlenaar) Timmermans opent jaar van herdenking mijnsluiting in Limburg

Acteur Jaap Spijkers (links) speeltJoop den Uyl na die de sluiting van de Nederlandse steenkolenmijnen aankondigt in 1965 (foto rechts). Foto Chris Keulen, collectie SHCL

„Nostalgie is als wijn”, zei eurocommissaris Frans Timmermans gisteren bij het opening van het Jaar van de Mijnen in zijn woonplaats Heerlen. „Een paar glazen maakt blij en warm, te veel en je raakt de weg kwijt en blijft met een kater zitten.”

Een jaar lang herdenkt Limburg met een breed scala aan activiteiten dat eind 1965 het einde van het steenkolentijdperk werd aangekondigd. In dezelfde Heerlense schouwburg, waar toenmalig minister van Economische Zaken Joop den Uyl destijds die boodschap bracht, hield een acteur gisteren de toespraak nog eens.

Eurocommissaris Timmermans – zijn beide opa’s werkten ondergronds –- mocht de voorstelling afsluiten. Hij schetste hoe ‘koel’ (mijn) en kerk zorgzaam, zelf paternalistisch met de mensen omgingen. Keuzes werden voor hen gemaakt. Mensen leerden nooit om een eigen plan te trekken. Timmermans: „We moeten ons ontdoen van de laatste fantoompijn der patronage die nog maar al te vaak een verlammende werking heeft op het eigen initiatief van mensen in onze regio.”

Timmermans kwam behalve met zijn waarschuwing tegen zwelgen in nostalgie niet met concrete oplossingen. Hij wees wel op de grootste kans in zijn ogen. „Wij staan in hart van de regio die grof gezegd de Benelux en Noordrijn-Westfalen omvat. Poets de grenzen weg, en dat hart kan heel Europa van zuurstof voorzien.”

    • Paul van der Steen