Boek Houellebecq nationaal debat

Frankrijk staat op de rand van burgeroorlog als de socialistische president Hollande in 2022 aan het eind van zijn tweede termijn is gekomen. Twee kandidaten halen de tweede verkiezingsronde: Marine Le Pen van het nationalistische Front National en Mohammed Ben Abbès van de (fictionele) Moslimbroederschap. Het is Ben Abbès die wint – en president wordt. Centrumpoliticus François Bayrou mag als premier polygamie legaliseren en regelt de islamisering van het Franse onderwijs.

Dat is de strekking van de roman Soumission (Onderwerping) van Michel Houellebecq, die op 7 januari in een eerste oplage van 150.000 exemplaren verschijnt bij uitgeverij Flammarion. Het boek belooft de sensatie van de rentrée te worden en leidt al voor publicatie tot polemiek in een land waar discussies over de eigen identiteit en de rol van immigratie sowieso een kookpunt bereiken. „Precies wat we nodig hadden: Houellebecq en zijn boek die olie op het vuur gooien” , ironiseert een twitteraar. Frankrijk debatteert dit najaar op grote toonhoogte over de bestseller Le suicide français van journalist Éric Zemmour, die waarschuwt voor islamisering en een naderende burgeroorlog.

De verteller in Soumission, de nihilist François, wetenschapper aan de Université islamique de Paris-Sorbonne, overweegt om zich te bekeren tot de islam in de hoop zijn baan te kunnen behouden. Wandelend door de Chinese wijk van het dertiende arrondissement van Parijs, mijmert hij dat alleen de Chinezen zich van de moslimrevolutie niets lijken aan te trekken.

De islam („la religion la plus con”) is een terugkerend thema in het werk van Houellebecq. Gevraagd naar haar oordeel zei de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin te hopen dat een en ander „overdrachtelijk” bedoeld is.